Dżem z jeżyn
Canva.com

Kwaśny dżem z jeżyn. Jak zrobić go krok po kroku?

Kwaśny dżem z czarnych leśnych owoców, czyli jeżyn jest wprost doskonały do słodkich racuszków z jabłkami. Uwielbiamy ten dżem także na kanapkach. Dzielimy się z wami przepisem, jak zrobić pyszne przetwory w zaledwie kilkanaście minut.
Reklama

Pyszne jeżyny na dżemy i konfitury

Dżem z jeżyn
Canva.com

Jeżyny pojawiają się w każdym owocowym ogrodzie już pod koniec lata i są doskonałym składnikiem na przetwory. Jeżyny leśne to dziko rosnące owoce na słonecznych polanach. Maja gładką i błyszczącą skórkę. Zazwyczaj są pokryte siwym nalotem. Na działkach i w sadach często pojawiają się w odmianach mniej kolczastych, a także o mniej aromatycznym smaku.

Do przygotowania pysznego dżemu z jeżyn potrzebujemy:

  • 1 kg jeżyn
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego

Jak zrobić apetyczny dżem?

Jeżyny to owoc bogaty w przeciwutleniacze, które są składnikami odżywczymi, które pomagają zwalczać choroby i utrzymywać zdrowe ciało. Są również bogate w błonnik, który pomaga regulować układ trawienny i utrzymuje regularność.

Jeżyny zawierają również witaminę C, która jest ważnym składnikiem odżywczym dla układu odpornościowego i może pomóc w zapobieganiu przeziębieniom i grypom.

Reklama

Są bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i pomaga zapobiegać udarowi.

Dżem z jeżyn
Canva.com

Na początku ważymy owoce i płuczemy je starannie pod delikatnym strumieniem wody. Uciskamy jeżyny i gotujemy je w dużym garnku.

Mieszamy jeżyny, aż staną się jednolitą masą i dodajemy cukier. Wszystko gotujemy i czekamy, aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy sok cytrynowy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama