Maślane brioche
Canva.com

Mięciutkie i maślane - takie jest francuskie brioche. Zrobisz je z 6 składników!

To najpopularniejsze pieczywo we Francji ma delikatny smak i bardzo miękką strukturę. Francuskie brioszki idealne smakują w towarzystwie konfitury, miodu, czy aksamitnej i intensywnej czekolady. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby cieszyć się królewskim śniadaniem.
Reklama

Przepis na francuskie, maślane brioche, którym się z wami dzielimy jest banalnie prosty. Wcale nie musicie mieć wygórowanych składników, aby cieszyć się ich smakiem. Dzięki temu w każdej chwili możecie zrobić pyszne pieczywo dla niezapowiedzianych gości.

Składniki na mięciutkie brioszki

Maślane brioche
Canva.com

Do przygotowania pysznych bułeczek w stylu francuskim potrzebujemy:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklankę mleka
  • 2/3 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczkę soli

Jak przygotować pyszne francuskie pieczywo?

Maślane brioche
Canva.com
  1. Przygotowanie maślanych brioszek zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki - najlepiej 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta na bułeczki.
  2. Świeże drożdże wkruszamy do małej miseczki i ucieramy z cukrem, aż staną się płynne.
  3. Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, resztę cukru i sól.
  4. Do mąki dodajemy płynne drożdże, mleko i jajka. Całość mieszamy mikserem z uchwytami do ciasta drożdżowego, tzw. spiralki.
  5. Ciągle mieszamy i dodajemy miękkie masło. Tworzymy gładką kulkę z ciasta.
  6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy an godzinę, aby wyrosło.
  7. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy pyszne bułeczki.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy brioszki przez 20 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama