Canva.com
Mięciutkie i maślane - takie jest francuskie brioche. Zrobisz je z 6 składników!
Do przeczytania w ok. 1 min.
To najpopularniejsze pieczywo we Francji ma delikatny smak i bardzo miękką strukturę. Francuskie brioszki idealne smakują w towarzystwie konfitury, miodu, czy aksamitnej i intensywnej czekolady. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby cieszyć się królewskim śniadaniem.
Reklama
Przepis na francuskie, maślane brioche, którym się z wami dzielimy jest banalnie prosty. Wcale nie musicie mieć wygórowanych składników, aby cieszyć się ich smakiem. Dzięki temu w każdej chwili możecie zrobić pyszne pieczywo dla niezapowiedzianych gości.
Składniki na mięciutkie brioszki
Canva.com
Do przygotowania pysznych bułeczek w stylu francuskim potrzebujemy:
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- pół szklanki cukru
- 1 szklankę mleka
- 2/3 kostki masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczkę soli
Zobacz także
Jak przygotować pyszne francuskie pieczywo?
Canva.com
- Przygotowanie maślanych brioszek zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki - najlepiej 3 godziny przed przygotowywaniem ciasta na bułeczki.
- Świeże drożdże wkruszamy do małej miseczki i ucieramy z cukrem, aż staną się płynne.
- Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, resztę cukru i sól.
- Do mąki dodajemy płynne drożdże, mleko i jajka. Całość mieszamy mikserem z uchwytami do ciasta drożdżowego, tzw. spiralki.
- Ciągle mieszamy i dodajemy miękkie masło. Tworzymy gładką kulkę z ciasta.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy an godzinę, aby wyrosło.
- Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy pyszne bułeczki.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy brioszki przez 20 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl