Domowy gulasz po tajsku. Danie, które wymaga czasu, ale smakuje obłędnie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na gulasz warzywny
- 400 g ciecierzycy (najlepiej z puszki)
- 200 g mrożonego groszku
- 200 g dyni (może być mrożona)
- 200 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- puszka pomidorów (najlepiej sprawdzą się pomidory pelati)
- 4 szalotki
- kłącze imbiru
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki wywaru warzywnego
- puszka mleczka kokosowego
- przyprawy: opakowanie czerwonego curry, ząbek czosnki, czerwone chili, limonka, natka kolendry i limonki kafir, kmin rzymski, sól i 2 łyżki brązowego cukru.
Przepis na warzywny gulasz, w który mogą się przemienić wymienione składniki, jest bardzo prosty. Na początek należy drobno posiekać kolendrę, bazylię, chili, czosnek i cebulkę, a imbir zetrzeć na tarce. Trawę cytrynową należy z kolei rozgnieść tłuczkiem i połączyć z pozostałymi składnikami. Kolejnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie warzyw, które mają znaleźć się w gulaszu.
Jak to zrobić?
Najlepiej zacząć od pokrojenia w kostkę ziemniaków oraz marchewki, które należy wraz z posiekanymi dodatkami smakowymi wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Po krótkim czasie składniki te należy zalać mleczkiem kokosowym, a całość zagotować. Gdy marchewka i ziemniaki będą już miękkie, należy do garnka dorzucić pomidory z puszki, dynię, groszek oraz ciecierzycę. Na tym etapie do gulaszu warzywnego w tajskim stylu można już dodać kolejne przyprawy: kmin rzymski i czerwone curry. Po kilku minutach do gotującej się potrawy można dodać ostatnie składniki — sok z limonki oraz cukier. Gotowe danie będzie zachwycało swoim smakiem i orientalnym charakterem, warto zatem postawić na ten prosty przepis.