Duszone buraczki z jabłkiem i chrzanem — pyszny dodatek do obiadu, nie tylko na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Duszone buraczki — obiadowa jarzynka, którą znamy od przedszkola
Buraczki na ciepło towarzyszą nam od dziecka. Większość z nas kocha ten tradycyjny dodatek, który pałaszujemy z kotletami mielonymi, schabowymi, sztuką mięsa i oczywiście kaczką całą w buraczkach. Buraczki możemy przygotować także w wersji świątecznej — z dodatkiem jabłek i chrzanu. Do tego dania najlepiej użyć upieczonych wcześniej buraków, które są słodkie i jedwabiste w smaku i bez dwóch zdań przebijają buraki gotowane.
Składniki na wielkanocne buraczki na ciepło z jabłkiem i chrzanem
5 średnich buraków upieczonych w piekarniku ze skórką (ok. 1 kg)
2 kwaśne jabłka np. szara reneta
½ małej cebuli
1 cytryna
2 łyżki chrzanu
łyżeczka cukru
2 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie duszonych buraczków krok po kroku
Upieczone, wystudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Również jabłka obieramy i trzemy na tarce, tym razem o grubych oczkach.
Sparzoną cytrynę ocieramy ze skórki.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie bardzo drobno posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula będzie szklista i zmięknie.
Do cebuli wrzucamy starte jabłka i chwilę smażymy.
Dodajemy buraki i skórkę cytrynową.
Wszystko dusimy kilka minut, żeby smaki dobrze się połączyły.
Na koniec dodajemy chrzan i buraczki doprawiamy cukrem, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Możemy dodać łyżkę słodkiej śmietanki.
Tak przygotowane buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do mięs — wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Buraczki oczywiście świetnie pasują także do dań wegetariańskich.