Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Dynia zdrowa na wszystko. Poznaj 7 właściwości leczniczych tego warzywa
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przejdź do galerii zdjęć
Dynia ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, o których powszechnie się nie mówi. Warzywo jest źródłem witamin i korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry. Dlaczego warto jeść dynię? Poznaj 7 właściwości leczniczych tego warzywa.
Wartości odżywcze dyni
Nie dość, że dynia jest bardzo smaczna, to jeszcze ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Istnieje ponad 45 rodzajów tego dość niedocenianego w polskiej kuchni warzywa. Najpopularniejszym i najzdrowszym rodzajem dyni jest hokkaido, którą można jeść nawet w skórce.
Dynia to źródło witamin, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, selenu, miedzi, manganu oraz cynku. Dlaczego warzywo jest takie pomarańczowe? Bo zawiera w sobie karoteny, głównie α i β oraz mnóstwo błonnika, który ma doskonałe oddziaływanie na nasz układ trawienny.
zdjęcie ilustracyjne Pixabay
Właściwości lecznicze dyni
Dynia ma wiele cennych właściwości leczniczych, o których powszechnie zapominamy. Nie bez pozoru dynia nazywana jest najzdrowszym warzywem, które może zagościć w naszej kuchni.
- Wzmacnia układ odpornościowy. Dynia zawiera cynk i witaminę C, które wykazują korzystny wpływ na nasz organizm w czasie sezonu grypowego.
- Działa przeciwzmarszczkowo. Zamiast kupować drogie kremy, po prostu zjedz kawałek dyni. Warzywo zawiera witaminę A, C i E, które sprawiają, że twoja skóra zachowa blask.
- Pomaga schudnąć. Jeden kubeczek dyni zawiera w sobie aż 11 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, a na dodatek jest bardzo sycący.
- Działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Beta-karoten zawarty w dyni wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz jest przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
- Obniża poziom cukru we krwi. Z badań chińskich naukowców wynika, że substancja zawarta w dyni, D-chiro-inozytol działa podobnie do insuliny i wykazuje korzystny wpływ na trzustkę.
- W znaczący sposób obniża ciśnienie oraz wspomaga narząd wzroku.
- Ma silne właściwości przeciwpasożytnicze.
Zobacz galerię zdjęć: 5 przepisów z dynią hokkaido w roli głównej
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Dynia makaronowa - przepisy na pyszne potrawy
Dynia makaronowa to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej charakterystyczny miąższ przypomina kształtem i teksturą makaron, co daje wiele możliwości kulinarnych. W tym artykule przedstawiamy kilka pysznych przepisów z dynią makaronową, które zachwycą Twoje podniebienie.