Dżem dyniowy z pomarańczą i cynamonem
Canva.com

Pyszny dżem z dyni z pomarańczą i cynamonem - doskonały do grzanek na ciepło

Dyniowe przetwory są absolutnie najlepsze na jesień. Dziś przygotujemy słodki dżem z dyni z pomarańczą i dodatkiem aromatycznego cynamonu. To będzie pyszny dodatek do chrupiących grzanek na śniadanie lub podwieczorek.
Reklama

Składniki na przetwory dyniowe

Dynia ma wysoką zawartość witaminy A i może pomóc chronić organizm przed niektórymi nowotworami. Ma również wysoką zawartość błonnika i może pomóc w zaparciach. Dynia jest również dobra dla serca i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto dynia jest dobrym źródłem witaminy C i może pomóc w zapobieganiu szkorbutowi.

Dżem dyniowy z pomarańczą i cynamonem
Canva.com

Dynie obrodziły bardzo intensywnie w naszym ogrodzie, dlatego sezon na te pożywne warzywa się jeszcze nie kończy. Za nami już przygotowanie pysznej zupy krem z dyni oraz smakowanie puszystych babeczek. Dziś przyszedł czas na zamknięcie tego pysznego smaku w słoiczku. Dynię zestawimy z pomarańczą oraz cynamonem. 1 kg dyni wystarczy na przygotowanie 4-5 małych słoiczków przetworu.

Reklama

Do przygotowania dżemu dyniowego będziemy potrzebować:

  • 3 kg dyni
  • 450 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna

Jak zrobić dżem z dyni?

Przygotowanie dżemu jest bardzo proste. Na początku robimy delikatne purée z dyni. Łączymy je z cukrem oraz cynamonem i dorzucamy drobno posiekaną pomarańczę.

Wszystko gotujemy na małym ogniu i mieszamy aż do uzyskania konsystencji gładkiej i bardzo lepkiej. Gotowanie może trwać nawet do 4 godzin. Po tym czasie dolewamy sok z cytryny.

Następnie blendujemy konfiturę lub miksujemy. Dżem dyniowy przekładamy do słoików oraz pasteryzujemy w garnku przez 15 minut.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama