Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem – musisz tego spróbować
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem – składniki
To naprawdę prosty i niewymagający przepis, a dzięki nieoczywistemu połączeniu składników możemy uzyskać tutaj naprawdę wyjątkowy smak. Co będzie potrzebne do przygotowania naszego dżemu?
- 2 kilogramy brzoskwiń
- 2 gałązki rozmarynu (lub jedna duża)
- Słodzidło – polecamy ksylitol (około 200 g)
- 2 cytryny
- Około 6 cm imbiru w kawałku
Jak zrobić dżem z brzoskwiń z imbirem i rozmarynem?
Na początek należy zająć się słoikami. Dokładnie je myjemy, lub nawet wyparzamy.
Imbir obieramy, a następnie trzemy go na małych oczkach tarki kuchennej.
Cytrynę myjemy i przelewamy gorącą wodą. A następnie ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki. Rozmaryn również rozdrabniamy.
Teraz pora zająć się brzoskwiniami. Nacinamy je na spodzie w krzyż i zalewamy gorącą wodą. Wszystko po to, aby łatwiej można było obrać je ze skórki.
Wyjmujemy pestkę i kroimy owoce w małą kostkę. Wrzucamy brzoskwinie do miski wraz z naszym słodzidłem oraz imbirem i skórką z cytryny i przez około godzinę gotujemy/smażymy – stale mieszając, aby nic się nie przypaliło. Pod koniec gotowania dodajemy rozdrobniony imbir.
Gdy owoce już zmiękną, przelewamy wszystko do słoików. Szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Dżem można jeść zaraz po wystudzeniu.