Ekspresowa owsianka z truskawkami. Hit z Tik Toka! Zajadają się nią nawet celebrytki
Do przeczytania w ok. 2 min.
Owsianka z nasionami chia smakuje o niebo lepiej, gdy dorzuci się do niej chociażby niewielką porcję truskawek. Jak więc wykonać ten przepis, by się na nim nie zawieść?
Przygotowanie owsianki krok po kroku
Przygotowanie warto zacząć od obrania truskawek z szypułek, opłukania ich pod zimną bieżącą wodą i odsączenia z nadmiaru płynów na ręczniku papierowym. Jeżeli woli się mniejsze kawałki owoców w owsiance, można pokroić je na dowolnej wielkości kawałki, przesypać do oddzielnej miseczki i odstawić na potem. Teraz do rondelka bądź małego garnka wsypać 50 gramów płatków owsianych typu górskiego, dodać łyżkę nasion chia, dosłodzić do smaku erytrytolem bądź miodem (jeżeli nie liczy się kalorii) i zalać wszystko mlekiem albo mlekiem wymieszanym z niewielką ilością wody. Płatki gotować na małym ogniu przez około 5-10 minut. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta i płatki zaczną przywierać do dna naczynia, w trakcie gotowania zawsze można dolać do nich trochę mleka lub wody, aby uzyskać idealną konsystencję.
Z czym podawać owsiankę?
Gotową owsiankę z nasionami chia przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Aby posiłek był bardziej letni i orzeźwiający, warto dodać do niego kilka łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego, na wierzchu umieścić przygotowane wcześniej owsianki, a całość posypać wiórkami kokosowymi lub ulubionymi orzechami, które wcześniej wystarczy rozdrobnić przy pomocy tłuczka lub po prostu poprzez pokrojenie ich w mniejsze kawałki. Owsianka z truskawkami bardzo dobrze smakuje również z płynnym masłem orzechowym. Aby przygotować z niego lejącą się polewę, wystarczy połączyć je z niewielką ilością napoju roślinnego.
Posiłek można spożyć od razu lub przełożyć do pojemnika, zamknąć i schować na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu owsianka będzie przypominać lekko zamrożony deser, idealnie sprawdzający się podczas letnich i upalnych dni.