Ekspresowe spaghetti z piekarnika. Hit z Tik Toka! W wersji #vege - gotowe w 15 minut!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Aby jednak ekspresowe spaghetti zaskoczyło delikatnie swoim smakiem lub formą, zamiast smażyć je na patelni lub łączyć makaron z sosem w garnku, tym razem warto przyrządzić danie od razu w piekarniku - zaskakująco, a jakże smacznie!
Jak przygotować spaghetti z piekarnika?
Danie przygotowuje się dosłownie w kilka minut, bo wszystkie składniki wystarczy umieścić razem w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiec w nagrzanym piekarniku. Przepis pozwala na przygotowanie dwóch w miarę solidnych porcji. Jeżeli tylko ma się ochotę, składniki można podwoić lub nawet powrócić, aby przyrządzić obiad dla całej rodziny lub wykonać posiłek na kilka dni, by nie musieć tak często stawać przy kuchni.
Do naczynia żaroodpornego wsypać najpierw z jednej strony dużą pokrojoną w kostkę białą cebulę, a z drugiej 250 gramów umytych i osuszonych pomidorków koktajlowych, które można poprzekrawać na pół lub w ćwiartki. Dodać mniej więcej dziesięć rozkrojonych pomidorków koktajlowych, a na samym środku umieścić 250 gramów makaronu typu spaghetti.
Pyszne spaghetti w piekarniku - jak zrobić?
Spaghetti z piekarnika nie ma w sobie mięsa, sera, ani innych dodatków białkowych, dlatego trzeba je solidnie doprawić, by mimo wszystko nadać mu ciekawego smaku. Konieczne jest użycie przynajmniej trzech dużych ząbków czosnku, które można rozkroić i równomiernie porozkładać w całym naczyniu, jak również przysypanie makaronu garścią listków świeżej bazylii, ewentualnie dodatkowym oregano.
Na sam koniec makaron posypuje się solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie zalewa ok. 600 ml wody. Składniki przemieszać i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez mniej więcej 45 minut. Ekspresowe spaghetti przygotowuje się dosłownie samo. Najlepiej smakuje jedzone zaraz po upieczeniu.