Canva

Faszerowane jajka wielkanocne - pokochasz ten przepis!

Chcesz przygotować jakieś pyszne danie na Wielkanoc, a jednocześnie nie masz czasu na długie siedzenie w kuchni i przygotowywanie skomplikowanych potraw? To idealny przepis dla Ciebie! Przyrządzisz wszystko bez problemu, smak zachwyci gości i domowników. Koniecznie sprawdź, jak przygotować faszerowane jajka. Efekt będzie niesamowity

Pasta jajeczna

Do nafaszerowania jajek będziesz potrzebować pasty jajecznej. Tak naprawdę możesz też posmarować nią chleb. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Do jajek można ją włożyć łyżką albo szprycą cukierniczą. Jednak w przypadku zastosowania szprycy, trzeba dopilnować, żeby pasta była wyjątkowo gładko zmiksowana.

Canva

Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanych jajek

  • 6 jajek
  • 0,5 cebuli
  • kawałek żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • koperek albo szczypiorek do dekoracji

Przepis na faszerowane jajka wielkanocne

Jajka włóż do rondelka i zalej wodą i postaw na ogniu. Od momentu pojawienia się bąbelków gotuj 8 minut. Potem natychmiast przełóż jajka do zimnej wody.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni, aż się zeszkli. Później odłóż na bok na talerz, żeby ostygła.

Wszystkie jajka obierz ze skorupki, 4 z nich przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka, białka zostaw na później.

Pozostałe 2 jajka, żółtka, i cebulę wrzuć do blendera. Dodaj sól, pieprz, musztardę i majonez. Zblenduj wszystko dokładnie.

Na tarce zetrzyj bardzo drobno ser i wymieszaj go z pastą.

Na sam koniec ponakładaj pastę do pozostawionych białek i udekoruj wszystko posiekanym koperkiem albo szczypiorkiem.

Canva

Inne wersje tej pasty

Jeśli ktoś nie ma ochoty na samą pastą jajeczną, może spróbować zrobić jajka faszerowane pieczarkami. Podsmażone pieczarki z cebulką należy wymieszać i zblendować z żółtkami i majonezem. To połączenie jest przepyszne.

Inny wariant to jajka faszerowane pastą z łososia — posiekanego łososia, żółtka, chrzan i serek miesza się i umieszcza w ugotowanych białkach.

Istnieje też pasta z tuńczyka — gotowane jajka i tuńczyka należy zmiksować z podsmażoną cebulką i majonezem. Na końcu można dodać do pasty pokrojonego bardzo drobno ogórka kiszonego. Gotową masą można faszerować jajka.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł