gofry szpinakowe z kostką masła na białym talerzu
canva.com

Gofry inne niż wszystkie – sekretny przepis Ewy Wachowicz

Gofry na słodko to popularna przekąska przygotowywana z pulchnego ciasta oraz dodatków takich jak cukier puder, owoce czy też bita śmietana. Nieodzowny symbol wakacji nad polskim morzem, lecz nie tylko. Z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo śniadaniowe, jeśli przygotujesz je w nieco zmodyfikowanej formie. Zobacz, jak to robi Ewa Wachowicz. Jej przepis na szpinakowe gofry to prawdziwe arcydzieło!
Reklama

Gofry ze szpinaku według przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz znana jest z niekonwencjonalnego podejścia do komponowania zarówno słodkich, jak i słonych dań. Jej przepis na gofry szpinakowe to coś, obok czego nie można przejść obojętnie. Oszalałem z wrażenia, gdy pierwszy raz ich spróbowałem. Smakują obłędnie!

Lista składników:
  • 100 g szpinaku (najlepiej świeżego)
  • 250 g mąki (typ 500 lub 650)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. mleko z orzechów brazylijskich)
  • łyżka cukru (lub jego zamiennik np. ksylitol)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz
liście szpinaku na białym talerzu
canva.com

Jak zrobić zielone gofry – przygotowanie krok po kroku

Reklama

Po skompletowaniu składników potrzebnych do zrobienia zielonych gofrów czas przejść do ich przygotowania. Przepis na szpinakowe gofry jest szybki, łatwy i przyjemny, więc nie powinien sprawić nikomu absolutnie żadnych problemów.

  1. Zacznij od przygotowania liści szpinaku: umyj je i dokładnie osusz przy użyciu ręcznika papierowego lub pozostaw do całkowitego wyschnięcia
  2. Następnie przełóż liście do blendera lub robota kuchennego i dodaj do nich oliwę z oliwek, mleko, sok z cytryny, proszek do pieczenia, żółtko, mąkę oraz cukier. Wszystko zmiksuj do uzyskania delikatnej lejącej się masy
  3. Do oddzielnego naczynia dodaj białko i ubij na sztywną pianę. Wymieszaj ją z przygotowaną wcześniej masą szpinakową – ciasto na gofry jest gotowe
  4. Rozgrzej gofrownicę i zacznij pieczenie. Dopilnuj, aby Twoje zielone gofry się nie przypaliły, gdyż to mocno pogarsza ich smak

Gofry ze szpinaku – jakie dodatki będą najlepsze

Szpinakowe gofry doskonale komponują się z serkiem kozim, awokado i wędzonym łososiem – to połączenie jest wręcz doskonałe w swojej prostocie. Poza tym równie ciekawym wariantem jest podanie ich z jajkiem sadzonym i pieczonym bekonem.

Zielone gofry w towarzystwie pasty jajecznej i rzodkiewki także dostarczą Twoim kubkom smakowym naprawdę ciekawych doznań.

Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama