Faszerowane papryki - hitowe danie, które najczęściej gościło na stole w 2022!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Faszerowane papryki często goszczą na różnych rodzinnych imprezach, kameralnych parapetówkach, a także występują w roli obiadów lub ciepłych kolacji.
Śmiało można wykonać je wyłącznie dla siebie albo dla dużo większej grupy osób. Do ich wykonania potrzebne będą oczywiście papryki w różnych kolorach oraz składniki na farsz, czyli mielona szynka wieprzowa, żółty ser, czosnek, cebula, natka pietruszki, no i dowolne ulubione przyprawy.Przygotowanie papryki faszerowanej krok po kroku
Dowolną ilość papryk (najlepiej żółtych i czerwonych, gdyż one są najsłodsze i zarazem najsmaczniejsze) należy dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, a następnie przekroić na pół i usunąć z nich gniazdo wraz ze wszystkim nasionkami i białymi błonami oraz zielonymi końcówkami. Mniej więcej 200 gramów mięsa należy połączyć na patelni z podsmażoną wcześniej cebulką i przysmażonym czosnkiem, przyprawiając masę przyprawą do mięsa albo po prostu solą, pieprzem, chili i słodką papryką.
Gdy farsz będzie gotowy, a mięso straci surowość, można przełożyć go do miski i po upływie kilkunastu minut dodać dowolną ilość żółtego sera, który pięknie się rozpuści. Papryki należy nadziewać mięsną masą, a następnie posypywać resztką startego sera. Tak naprawdę to wszystko. Gotowe papryki faszerowane powinny trafić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Powinno się je piec mniej więcej 15-25 minut.
Przepis jest na tyle funkcjonalny, że bez trudu można go modyfikować, wymieniając papryki na inne warzywa albo przygotowując farsz z innego mięsa lub np. z tofu, pieczarek albo nawet kaszy gryczanej. Takie danie powinno zasmakować dosłownie wszystkim. Dodatek ostrego sosu jeszcze bardziej podkręci jego smak.