Rozgrzewający gulasz po węgiersku. Ta niesamowita papryka zapewni wyborny smak potrawy
Do przeczytania w ok. 2 min.
Gulasz po węgiersku
Gulasz to jedna z ulubionych potraw Polaków, szczeglnie gdy zaczyna robić się chłodno. Ojczyzną tej potrawy są Węgry — kraj, w którym króluje papryka. Dlatego papryki nie może braknąć w gulaszu. Tradycyjnie na Węgrzech w jednym daniu nie łączy się papryki suszonej ze świeżą, dlatego do naszego gulaszu użyjemy tylko sypkiej przyprawy, ale w 3 wersjach — słodkiej, ostrej i wędzonej! To właśnie ten ostatni rodzaj papryki zapewni gulaszowi wyjątkowy dymny smak, który kojarzy się z potrawami z ogniska. Oto przepis na pyszny węgierski gulasz, który rozgrzeje nas jesienią i zimą.
Składniki na rozgrzewający gulasz po węgiersku
1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej ostrej papryki (najlepiej węgierskiej)
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
1 szklanka wody
300 g pieczarek
kwaśna gęsta śmietana (łyżka na porcję gulaszu)
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i czarny pieprz do smaku
Jak ugotować gulasz po węgiersku? Gulasz z wędzoną papryką krok po kroku
Mięso wieprzowe kroimy w dość dużą kostkę.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz partiami wrzucamy mięso. Podsmażamy, aby kawałki zrumieniły się z każdej strony. Podsmażone mięso odkładamy do miski.
Cebule kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do rondla po smażeniu mięsa i na tym samym tłuszczu dusimy cebule do miękkości.
Gdy cebula jest już szklista, zmniejszamy ogień i wsypujemy wszystkie rodzaje suszonej papryki. Chwilę podsmażamy. Musimy uważać, żeby papryka się nie przypaliła.
Do rondla wrzucamy podsmażone mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Chwilę dusimy i dodajemy koncentrat pomidorowy. A następnie wlewamy szklankę wody.
Rondel przykrywamy pokrywką i mięso dusimy do miękkości, czyli ok. 1½ godziny. Od czasu do czasu mieszamy gulasz i ewentualnie uzupełniamy wodę.
Ok. 15 minut przed końcem duszenia oczyszczone i pokrojone pieczarki podsmażamy na złoto na osobnej patelni i wrzucamy do gulaszu.
Przed podaniem każdą porcję gulaszu dekorujemy łyżką kwaśnej gęstej śmietany.
Węgierski gulasz najlepszy jest z knedlem, ale możemy podać go także z dodatkiem placków ziemniaczanych lub z pieczywem. Ta pożywna mięsna potrawa z dodatkiem aromatycznej i ostrej papryki na pewno rozgrzeje nas po zimnym dniu.