Canva.com

#Fit batoniki musli - idealne przed lub po treningu! [PRZEPIS]

W większości przypadków batony musli ze sklepów nie mają nic wspólnego ze zdrowymi produktami. Są napakowane cukrem, a do tego nie brakuje w nich sztucznych aromatów, barwników i konserwantów, dlatego ogólnie rzecz biorąc wykazują się praktycznie zerowymi wartościami odżywczymi, a dostarczają praktycznie samych węglowodanów prostych, które tylko nakręcają głód i wcale nie zaspokajają apetytu.

Na szczęście pyszne fit batoniki musli można przygotować samemu i to w taki sposób, by jednak stały się one godnym zastępcą normalnego zbilansowanego posiłku. Wykonane samodzielnie w domu wypadną dużo taniej niż te kupne, których jedna sztuka potrafi osiągnąć cenę zbliżoną do dziesięciu złotych, zwłaszcza w czasach rosnącej inflacji.

Jak przygotować batoniki z płatków owsianych?

Canva.com

Ogólnie rzecz biorąc batoniki musli przygotowuje się na górskich lub błyskawicznych płatkach owsianych (w zależności od tego, czy woli się gładszą konsystencję batoników, czy może taką, w której kawałki płatków będą wyraźnie wyczuwalne osobno), które urozmaica się dowolnymi orzechami, pestkami, ziarnami oraz suszonymi owocami, dosładzając je miodem bądź syropem klonowym. Aby miały odpowiednią strukturę i przyjemną formę, warto wykonywać je w specjalnej silikonowej foremce, która nadaje się do pieczenia, dzięki czemu spokojnie można zapiekać w niej owsiane batoniki z dodatkami. Jeżeli natomiast chce się wykonać domowe batony musli w wersji na surowo, wystarczy przygotować je na daktylach, które namacza się we wrzątku, a potem blenduje na gładką masę. Do daktyli pasuje masło orzechowe, jak również całe orzechy, kakao w proszku oraz wiórki kokosowe. Batonów surowych nie trzeba dodatkowo dosładzać, bo daktyle są już wystarczająco słodkie.

Jak przechowywać batoniki fit musli?

Oczywiście wykonanie batoników na płatkach, orzechach, suszonych owocach i ewentualnie jakimś słodziku zajmuje trochę czasu, jednak gdy już ten czas się poświęca, warto po prostu zrobić większą ilość słodkich przekąsek, by potem przechowywać je niczym zwykłe batony, najlepiej w lodówce, no i zajadać się nimi bez wyrzutów nawet codziennie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł