Canva

Tych frytek nie zrobisz ze zwykłych ziemniaków! Sprawdź, z czego są!

Masz ochotę na frytki, ale przejadły Ci się zwykłe ziemniaki? Nie ma problemu! Jest tyle innych warzyw, które możesz wykorzystać do przygotowania tego pysznego dania! Co więcej, takie frytki robi się w piekarniku, nie zwierają więc aż tak dużo tłuszczu!

Frytki z batatów

Frytki przygotowane z batatów mają wyjątkowy, lekko słodkie smak. Są delikatniejsze, a zarazem głębsze w smaku od tych, które robi się ze zwykłych ziemniaków.

Frytki z batatów — składniki

  • 0,5 kg batatów
  • 0,5 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • suszony tymianek

Frytki z batatów — przepis

  • Bataty obierz, umyj, osusz i pokrój w mniejsze słupki.
  • Przyprawy wymieszaj z oliwą.
  • Natrzyj tą mieszkanką kawałki batatów.
  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • Połóż papier do pieczenia na blachę.
  • Ułóż frytki z batatów na papierze do pieczenia.
  • Piecz przez mniej więcej 20 minut bez termoobiegu.
  • Od czasu do czasu mieszaj.
Canva

Frytki z marchewki

Frytki z marchewki nie są może aż tak sycące, jak te z ziemniaków, są za to pyszne! Co ciekawe ich lekko słodkawy smak może przywodzić na myśl bataty.

Frytki z marchewki — składniki

  • 750 g marchewki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka suszona papryka
  • ostra suszona papryka
  • suszony czosnek

Frytki z marchewki — przepis

  1. Marchewkę obierz, umyj, osusz i pokrój na mniejsze słupki.
  2. Oprósz ją solą, pieprze, słodką i ostrą papryką. Dodaj też odrobinę suszonego czosnku.
  3. Skrop marchewkę olejem rzepakowym.
  4. Nagrzej piekarnik do piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  5. Blachę, na której będziesz piec, przykryj papierem do pieczenia.
  6. Piecz frytki z marchewki przez mniej więcej pół godziny.
  7. Od czasu do czasu mieszaj.

Z czym podawać frytki?

Najlepsze będą posypane solą. Smaczne są w połączeniu z różnymi sosami, na przykład czosnkowym albo sosem tysiąca wysp. Dobrze smakują też w połączeniu z domowym keczupem. Gorące frytki możesz też posypać tartym serem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł