Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Tych frytek nie zrobisz ze zwykłych ziemniaków! Sprawdź, z czego są!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masz ochotę na frytki, ale przejadły Ci się zwykłe ziemniaki? Nie ma problemu! Jest tyle innych warzyw, które możesz wykorzystać do przygotowania tego pysznego dania! Co więcej, takie frytki robi się w piekarniku, nie zwierają więc aż tak dużo tłuszczu!
Frytki z batatów
Frytki przygotowane z batatów mają wyjątkowy, lekko słodkie smak. Są delikatniejsze, a zarazem głębsze w smaku od tych, które robi się ze zwykłych ziemniaków.
Frytki z batatów — składniki
Frytki z batatów — przepis
- Bataty obierz, umyj, osusz i pokrój w mniejsze słupki.
- Przyprawy wymieszaj z oliwą.
- Natrzyj tą mieszkanką kawałki batatów.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Połóż papier do pieczenia na blachę.
- Ułóż frytki z batatów na papierze do pieczenia.
- Piecz przez mniej więcej 20 minut bez termoobiegu.
- Od czasu do czasu mieszaj.
Canva
Frytki z marchewki
Frytki z marchewki nie są może aż tak sycące, jak te z ziemniaków, są za to pyszne! Co ciekawe ich lekko słodkawy smak może przywodzić na myśl bataty.
Frytki z marchewki — składniki
- 750 g marchewki
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- słodka suszona papryka
- ostra suszona papryka
- suszony czosnek
Frytki z marchewki — przepis
- Marchewkę obierz, umyj, osusz i pokrój na mniejsze słupki.
- Oprósz ją solą, pieprze, słodką i ostrą papryką. Dodaj też odrobinę suszonego czosnku.
- Skrop marchewkę olejem rzepakowym.
- Nagrzej piekarnik do piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Blachę, na której będziesz piec, przykryj papierem do pieczenia.
- Piecz frytki z marchewki przez mniej więcej pół godziny.
- Od czasu do czasu mieszaj.
Z czym podawać frytki?
Najlepsze będą posypane solą. Smaczne są w połączeniu z różnymi sosami, na przykład czosnkowym albo sosem tysiąca wysp. Dobrze smakują też w połączeniu z domowym keczupem. Gorące frytki możesz też posypać tartym serem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pasta marchewkowa na dwa sposoby!
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jak wykorzystać marchewki w ciekawy sposób? Pasta marchewkowa to doskonałe rozwiązanie! Ta zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej pasty może być zarówno pysznym dodatkiem do kanapek, jak i głównym daniem. W tym artykule dowiesz się więcej o przepisach na pastę marchewkową, poradach dotyczących jej przygotowania oraz sposobach podawania.
Frytki keto? TAK!
Czy można sobie wyobrazić dietę bez frytek? Dla wielu osób jest to prawdziwe wyzwanie, szczególnie jeśli przestrzegają diety ketogenicznej. Jednak dzięki frytkom keto, można cieszyć się ulubionym smakiem i chrupkością, nie naruszając zasad diety keto. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne frytki keto, jakie mają właściwości zdrowotne i jak je podawać. Przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Ekspresowe ciasteczka marchewkowe z migdałami [PRZEPIS]
Ciasteczka z marchewką i migdałami to pyszny i zdrowszy wybór dla miłośników słodkości. Są szybkie w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska na co dzień.