Jak suszyć czosnek w domu? Proste sposoby!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Suszenie czosnku krok po kroku
Suszenie czosnku zwykłego zacznij od obrania ząbków czosnku. Następnie pokrój ząbki w cienkie plasterki lub posiekaj je na małe kawałki. Rozłóż czosnek na czystym, suchym ręczniku i pozwól mu wyschnąć na powietrzu przez kilka dni. Kiedy czosnek będzie całkowicie suchy, przechowuj go w szczelnym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu.W przypadku czosnku niedźwiedziego najpierw umyj główki i odetnij korzenie.
Przetnij liście na pół w poprzek, a następnie pokrój je na małe kawałeczki. Umieść liście czosnku na tacy i wysusz w piekarniku w temperaturze 50 stopni Celsjusza.
Najlepsze domowe metody na suszenie czosnku to: suszenie na powietrzu i suszenie w piekarniku. Suszenie na powietrzu jest prostszą metodą i wymaga jedynie związania ząbków czosnku sznurkiem i powieszenia ich w ciemnym, suchym miejscu na kilka tygodni. Suszenie czosnku w piekarniku jest nieco bardziej skomplikowane, ale też szybsze. Wystarczy nagrzać piekarnik, rozłożyć ząbki czosnku na blasze i piec przez około godzinę.
Jak przechowywać czosnek suszony?
Kiedy czosnek jest już wysuszony, możesz go przechowywać w szklanym słoiku ze szczelną pokrywką. Pamiętaj, by opatrzyć słoik etykietą z datą, by wiedzieć, kiedy został wysuszony. Jeśli mieszkasz w wilgotnym klimacie, możesz rozważyć przechowywanie suszonego czosnku w lodówce lub zamrażarce, aby zapobiec jego pleśnieniu. Suszony czosnek może być przechowywany w chłodnym, suchym miejscu przez okres do 6 miesięcy.