Canva.com

Gęsta zupa z Rostocku. Sekret? Wstawiamy garnek do piekarnika

Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Taka jest niemiecka zupa z Rostocku pełna soczystej wieprzowiny i warzyw.

Do przygotowania tej zupy pochodzącej z Niemiec potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 600-625 g wieprzowiny,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • 350 g cebuli,
  • 250 g papryki czerwonej i zielonej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 puszka ananasa,
  • 100 g mrożonego groszku,
  • 150 ml ketchupu z curry,
  • 50 ml sosu chili,
  • 750-775 ml bulionu warzywnego,
  • 105 ml śmietany kremówki 18%,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić aromatyczną zupę z Niemiec?

Przygotowanie – rozgrzejmy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Pokrójmy wieprzowinę w małą kostkę. Cebulę obierzmy i pokrójmy w drobną kostkę. Strąki papryki podzielmy na ćwiartki, usuńmy nasadę łodygi, nasiona i białe wewnętrzne błony, miąższ pokrójmy w paski. W brytfannie rozgrzejmy olej, mocno podsmażajmy na nim mięso dookoła. Przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Dodajmy cebulę i szybko razem podsmażajmy.

Dodajmy paprykę, osączoną kukurydzę, groszek, ketchup z curry, sos chili i bulion warzywny. Całość wymieszajmy. Przyprawmy solą i pieprzem. Wstawmy zupę do piekarnika i gotujmy bez przykrycia około 90 minut. W razie potrzeby dolejmy bulion. Wyjmijmy zupę z piekarnika, przyprawmy do smaku, przelejmy do talerzy, przybierzmy lekko ubitą śmietaną, posypmy natką pietruszki i podawajmy. Możemy podać do niej chrupiące pszenne pieczywo albo ciabattę.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł