Nie pomyl półek! Nie każda jest dość chłodna!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Musi być czysto!
Przy brudnych półkach jedzenie bardzo szybko zacznie się psuć. Dopilnuj tego, żeby wyrzucić, to co już się zepsuło, regularnie przeglądaj lodówkę. Jeśli gdzieś pojawi się wilgoć, koniecznie ją wytrzyj
Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Każda półka jest od czegoś innego
W każdej części lodówki panuje inna temperatura i jest przystosowana do innego rodzaju żywności. Warto trzymać się tych reguł!Dolna szuflada
To idealne miejsce na warzywa i owoce. Panuje tu większa temperatura, jest też wilgotno.
Najniższa półka
Tutaj jest najchłodniej! W tym miejscu powinnaś kłaść mięso, ryby.
Środkowe półki
Zaczyna obowiązywać zasada: im wyżej, tym cieplej. Na dół kładź wędliny, zupy, sosy. Wyżej może stać nabiał.
Ostatnia półka
Na samej górze jest już dość ciepło. Tutaj możesz kłaść rzeczy, które nie nadają się do trzymania w temperaturze pokojowej, ale nie wymagają dużo chłodu.
Jak przechowywać jedzenie w lodówce? Sposób opakowania jest ważny!
Mięso musi być szczelnie zapakowane, to samo dotyczy ryb.
Pilnuj również tego, żeby warzywa i owoce nie stykały się ze sobą w lodówce.
Pamiętaj o tym, żeby przykrywać naczynia z sosem, zupą czy sałatką.
Nie trzymaj jedzenie na wierzchu!
Jeśli produkty muszą być trzymane w chłodzie, nie pozwól, żeby zdążyły się zbytnio ocieplić przez schowanie do lodówki. Pamiętaj też, że jeśli coś zostało rozmrożone, to nie może być zamrożone ponownie.