Jak suszyć pestki dyni? Unikaj tych błędów!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak suszyć pestki w piekarniku?
Suszenie pestek dyni to prosta czynność, którą możemy swobodnie wykonywać każdego wieczoru. Warto wiedzieć, że nasiona dyni są pełne cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Warto dodawać je do rozgrzewających zup, sałatek lub jeść solo.
Najlepsze pestki będą z dyni Hokkaido. Wystarczy, że przekroimy dynię na pół i wydrążymy nasiona, np. łyżką. Następnie należy przepłukać pestki z pozostałości miąższu. Na koniec wykładamy je na papierowy ręcznik lub gazę, aby je wysuszyć z nadmiaru wody.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 60-80 stopni w opcji termoobieg. Nie używamy papieru do pieczenia lub folii do pieczenia. Możemy użyć blaszkę perforowaną lub blachę do suszenia grzybów. Pestki układamy na blaszce i co kilkanaście minut zaglądamy do środka, aby nadmiar wilgoci jak najszybciej uleciał. Pestki po wyciągnięciu z piekarnika powinny minimum 6 godzin leżeć w suchym miejscu, aby ostygły.
Jak suszyć pestki bez piekarnika?
Możemy suszyć pestki dyni także bez piekarnika. Umyte nasiona wykładamy na bawełnianą gazę, szarą gazetę lub ścierkę. Ważne, aby warstwa była maksymalnie chłonna. Pestki na podłożu układamy w pobliżu kuchenki lub grzejnika. Wystarczy zaczekać 4-6 dni i pestki będą gotowe do spożycia. Możemy również skorzystać z suszarki elektrycznej. W taki urządzeniu suszymy pestki przez godzinę i co kilka minut przekładamy na drugą stronę.