Canva.com
Pyszna szarlotka z dynią. Jesienny deser, któremu nie można się oprzeć!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szarlotka z dodatkiem kawałków dyni po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszamy na najlepszy przepis na jesienne ciasto, które idealnie pasuje do rozgrzewającej herbaty.
Reklama
Składniki na pyszną szarlotkę
Dynie są pełne składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Zawierają beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Zawierają również witaminę C, kwas foliowy, witaminę B6, witaminę E i cynk.
Nasiona dyni są doskonałym źródłem białka, cynku i magnezu. Pestki dyni można wykorzystać do wytworzenia oleju z pestek dyni lub zmielić na mąkę z pestek dyni. Pestki dyni są również świetne dla skóry, ponieważ zawierają wysoki poziom cynku i żelaza.
Canva.com
Reklama
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej – typ 650
- 300 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 2 spore łyżki śmietany 12%
Nadzienie z jabłek:
- 1,2 kg jabłek
- 50 g drobnego brązowego cukru
- 5 płaskich łyżek kaszy manny
- 1,5 czubatej łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
Zobacz także
Reklama
Dyniowe nadzienie:
- 300 g purée z dyni
- 150 g mleka skondensowanego (słodzonego)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do dyni
Jak zrobić doskonałe ciasto z jabłkami i dynią?
Canva.com
- Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy w kosteczkę.
- Wrzucamy kostki masła do miski i ubijamy mikserem z cukrem.
- Dodajemy żółtka i ucieramy na jednolitą masę.
- Dosypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
- Obieramy jabłka i usuwamy pestki.
- Jabłka przekładamy do miski i dodajemy cukier oraz kaszę mannę.
- Dodajemy cynamon oraz goździki.
- Jabłka dzielimy na dwie części - jedno używamy na wierzch, a drugie na spód ciasta.
- Na ciasto wykładamy jabłka oraz purée z dyni.
- Szarlotkę dyniową pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!
Dynia makaronowa - przepisy na pyszne potrawy
Dynia makaronowa to niezwykłe warzywo, które zyskuje coraz większą popularność w kuchni. Jej charakterystyczny miąższ przypomina kształtem i teksturą makaron, co daje wiele możliwości kulinarnych. W tym artykule przedstawiamy kilka pysznych przepisów z dynią makaronową, które zachwycą Twoje podniebienie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl