Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Jak Wigilia, to musi być karp? Faszerowany karmazyn poleca się na stół
Do przeczytania w ok. 2 min.
Idealne danie dla koneserów ryb, a w szczególności karmazyna. Dość wymagający w przygotowaniu przepis, jednak zaręczam, efekt wynagradza wszelkie starania. Przepyszna, ciekawa w smaku i niezwykła wizualnie potrawa, która raz spróbowana, zostanie stałym elementem wigilijnego stołu.
Składniki na faszerowanego karmazyna
- 1 kg fileta z karmazyna
- 2 średnie jajka
- 100 g masła
- 300 ml gęstej śmietany
- 2 duże łyżki drobno posiekanego koperku
- 2 średnie cytryny
- 100 g czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 40 g żelatyny
- 2l bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- folia spożywcza
Przygotowanie krok po kroku
Canva.com
- Jeżeli korzystasz z mrożonych filetów, rozmroź je i dokładnie odsącz z wody. Zmiel rybę w maszynce do mielenia mięsa dwukrotnie lub rozdrobnij w malakserze. Masę rybną przełóż do miski. Na kuchence postaw rondelek i ustaw niski ogień. Wrzuć masło do rondelka, rozpuść je, a następnie ostudź i dodaj do masy rybnej i wymieszaj. W miseczce roztrzep jajka, dodaj koperek, śmietanę i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystko razem i wlej do masy rybnej. Dokładnie wyrób masę.
- Przygotuj kawałek folii spożywczej i wysmaruj go oliwą. Przełóż masę rybną na środek folii i zwiń w kształt podłużnego cukierka, o średnicy około trzech centymetrów. Bulion wlej do garnka i zagotuj, następnie wrzuć przygotowany pakunek i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny. Po ugotowaniu wyciągnij rybę i pozostaw do wystudzenia, następnie wsadź do lodówki na minimum 7 godzin, a jeśli to możliwe, najlepiej na całą noc. Nie wylewaj bulionu.
- Następnego ranka delikatnie przetnij folię i wyciągnij roladkę. Przygotuj podłużne naczynie i na jego środku ułóż rybną roladkę. Dookoła ułóż pokrojone oliwki, pomidorki, plastry cytryny i gałązki koperku. Wywar z gotowania ryby przecedź przez gazę i zagotuj. Żelatynę rozpuść w dwóch łyżkach zimnej wody, odstaw na pięć minut, a następnie wlej do gorącego bulionu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy wywar zacznie tężeć, ostrożnie wlej go do przygotowanego wcześniej pojemnika z roladką rybną i dodatkami. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Podaj pokrojoną w grube plastry, w towarzystwie koperku i kilku kropel octu. Smacznego!
Zobacz także
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!