Canva.com
Ekspresowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię. Sprawdź przepis!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszne wnętrze i chrupiąca skórka - takie właśnie mogą być ekspresowe krokiety. Recepturę na te smakołyki wigilijne znalazłyśmy w przepiśniku babci Alinki.
Reklama
Składniki na farsz
- Kapusta kiszona 0,5 kg
- Kapusta 1 główka
- Suszone Grzyby 2 garstki
- Pieczarki 250g
- Cebula 1szt
- Majeranek 1 łyżka
- Tymianek 1 łyżka
- Kminek 1 łyżka
- Ziele Angielskie 5 Ziaren
Składniki na naleśniki
- jajka 2
- mleko 0, 5l
- sól 1 łyżeczka
- Składniki na Panierkę:
- mąka
- mleko
- bułka tarta
Sposób przygotowania krokietów
Canva.com
- Kapustę w główce szatkujemy.
- Suszone grzyby gotujemy w rondelku aż puszcza kolor.
- Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy razem z cebulka którą kroimy w kostkę.
- Składniki na naleśniki mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Naleśniki podsmażamy na patelni pokropionej lekko olejem roślinnym.
- Kapustę, grzyby, pieczarki, cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy (gotujemy do momentu kiedy nasza kapusta będzie miękka.
- Kiedy nasza kapusta jest już miękka nakładamy około dwóch łyżek na naleśnika i składamy je
- Nasza panierka składa się z mąki, mleka z jajkiem i bułki tartej (wszystko ma być osobno w miseczkach jedynie razem ma być mleko i wybełtane jajko)
- Najpierw wkładamy naszego krokieta do jajka następnie do mąki znowu do jajka i do bułki tartej
- Smażymy nasze krokiety z obu stron i gotowe :)
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Dlaczego dzieci nie mogą jeść grzybów?
Wiele osób uwielbia grzyby i wykorzystuje je w różnych potrawach. Jednak, gdy chodzi o dzieci, istnieje wiele powodów, dla których nie powinny one spożywać grzybów. W tym artykule omówimy główne powody, dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów i jakie mogą być potencjalne zagrożenia dla ich zdrowia.
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl