Wigilia
Canva.com

Ekspresowe krokiety z kapustą i grzybami na Wigilię. Sprawdź przepis!

Pyszne wnętrze i chrupiąca skórka - takie właśnie mogą być ekspresowe krokiety. Recepturę na te smakołyki wigilijne znalazłyśmy w przepiśniku babci Alinki.
Reklama

Składniki na farsz

  • Kapusta kiszona 0,5 kg
  • Kapusta 1 główka
  • Suszone Grzyby 2 garstki
  • Pieczarki 250g
  • Cebula 1szt
  • Majeranek 1 łyżka
  • Tymianek 1 łyżka
  • Kminek 1 łyżka
  • Ziele Angielskie 5 Ziaren

Składniki na naleśniki

  • jajka 2
  • mleko 0, 5l
  • sól 1 łyżeczka
  • Składniki na Panierkę:
  • mąka
  • mleko
  • bułka tarta

Sposób przygotowania krokietów

Wigilia
Canva.com
  • Kapustę w główce szatkujemy.
  • Suszone grzyby gotujemy w rondelku aż puszcza kolor.
  • Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy razem z cebulka którą kroimy w kostkę.
  • Składniki na naleśniki mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  • Naleśniki podsmażamy na patelni pokropionej lekko olejem roślinnym.
  • Kapustę, grzyby, pieczarki, cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy (gotujemy do momentu kiedy nasza kapusta będzie miękka.
  • Kiedy nasza kapusta jest już miękka nakładamy około dwóch łyżek na naleśnika i składamy je
  • Nasza panierka składa się z mąki, mleka z jajkiem i bułki tartej (wszystko ma być osobno w miseczkach jedynie razem ma być mleko i wybełtane jajko)
  • Najpierw wkładamy naszego krokieta do jajka następnie do mąki znowu do jajka i do bułki tartej
  • Smażymy nasze krokiety z obu stron i gotowe :)
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama