Jak wydobyć lepszy smak z czerwonego barszczu? Te triki będą niezastąpione
Do przeczytania w ok. 2 min.
Barszcz czerwony jest też absolutnym ulubieńcem w kontekście wigilijnych potraw.
Warto więc zadbać o to, by podczas świąt oraz zawsze wtedy, gdy zechce się go przygotować, miał on naprawdę doskonały smak i potrafił tym smakiem pozytywnie zaskakiwać.
To, co w barszczu czerwonym jest najważniejsze, podobniej, jak i w przypadku wielu innych zup, to wolne i spokojne gotowanie. Przygotowanie genialnej potrawy w ciągu piętnastu minut zazwyczaj jest niemożliwe. W przypadku zup to długie gotowanie jest natomiast kluczowe, bo tylko odpowiednia ilość czasu pozwoli składnikom dobrze się połączyć i umożliwi wydobycie z nich prawdziwego naturalnego smaku. Z barszczem nie należy przesadnie się spieszyć. Warto nawet nastawić go z samego rana, by móc go zjeść dopiero w południe.
Podstawą czerwonego barszczu są oczywiście czerwone buraki, dlatego to od ich jakości również sporo może zależeć.
Dobrym pomysłem będzie natomiast zastosowanie mieszanki buraków świeżych oraz kiszonych. To, ile dokładnie się ich użyje, zależy w głównej mierze od osobistych preferencji i po prostu od tego, czy woli się intensywniejsze, czy może jednak ciut łagodniejsze zupy. W razie potrzeby odpowiednimi przyprawami można zmienić uzyskany smak bądź aromat. Barszcz czerwony powinien zostać dopełniony solą, pieprzem, czosnkiem, cukrem i majerankiem, a także suszonymi grzybami, suszonymi śliwkami i niewielką ilością octu.
Z czerwonego barszczu da się przygotować bardzo wartościowy posiłek, jeżeli tylko doda się do niego jakieś zródło białka. W tym celu śmiało można go zabielić niewielką ilością śmietany. Barszcz podawany jest z krokietami lub uszkami. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.