canva.com

Jak wykorzystać mielony imbir?

Zioła w kuchni potrafią stać się najlepszą inspiracją do przygotowywania niesamowitych potraw. Już sam ich zapach przenoszący się na dania tworzy z nich coś zupełnie innego i nieoczywistego. Jednym z najlepszych ziół pod tym względem jest imbir, także ten mielony. Można go dostać w każdym sklepie za cenę kilku złotych. A jak go potem wykorzystać? Oto kilka praktycznych sposobów.

Pyszna herbatka z imbirem

Nie każdy przepada za smakiem czystego imbiru w potrawach, ale już większości osób powinna przypaść do gustu niezwykle aromatyczna herbatka przygotowana właśnie z tego zioła. Aby ją wykonać, należy odmierzyć jedną czwartą łyżeczki tejże przyprawy i przesypać ją do kubka bądź innego naczynia, a następnie zalać szklanką wrzątku. Napar należy zaparzać przez jakieś kilka minut pod małym talerzykiem lub spodkiem. Po tym czasie herbatkę można przecedzić.

Dzięki temu mielony imbir zostanie z niej usunięty i nie będzie chrzęścić pod zębami. Oczywiście taka czysta herbatka ma dość neutralny i intensywny smak, więc jeśli komuś nie przypadnie on do gustu, może on spróbować ją osłodzić. Już malutka łyżeczka cukru bądź miodu doskonale zneutralizuje gorzkawy posmak imbiru. Za sprawą miodu napój stanie się jeszcze bardziej wartościowy. W końcu to ten naturalny słodzik jest najlepszym domowym lekarstwem na grypę, przeziębienie i wszelkie inne choroby.

Eksperymentuj!

Canva.com

Oczywiście herbatka nie jest jedyną opcją, którą można przygotować z mielonego imbiru. Zioła w kuchni mają jeszcze całą masę innych zastosowań, które warto na pewno samemu testować. Warto też samemu próbować dodawać je do potraw i to nawet tych, które pozornie nie powinny pasować do imbiru. Na tym właśnie polega kreatywne gotowanie. Nie jest wyłącznie wiernym powtarzaniem stworzonych przez kogoś przepisów, ale też bawieniem się kuchnią i produktami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł