Jak zrobić domowy sos holenderski?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Wyjątkowo aromatyczny sos nie tylko do szparag
Do przygotowania pysznego sosu holenderskiego potrzebujemy:
- 4 żółtka jaj
- 400 g masła
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- pół lampki białego wina
Przyrządzanie pysznego sosu zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondlu. Później ubijamy żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładką i puszystą masę. Do tego dolewamy stopniowo rozpuszczone masło i mieszamy. Na koniec sos doprawiamy wedle uznania i dolewamy białe wino.
Sos holenderski idealnie smakuje ze szparagami zielonymi. Wystarczy, że ułożymy je obok siebie na drewnianej desce lub dużym talerzu i polejemy pysznym sosem. Wykwintności może dodać także jajko w koszulce ułożone na szparach - to smaczna, a przede wszystkim pożywna przekąska.
Sos holenderski możemy podawać także do jajek zamiast majonezu, czy sosu chrzanowego lub tatarskiego. Sos również będzie dodawał smaku warzywom, np. grillowanym albo przygotowanym na parze. Najsmaczniejsze warzywa do sosu to kalafior, ziemniaki, brokuły. Wiele osób wybiera także sos holenderski do mięs oraz ryb z grilla.