Zielone szparagi oblane sosem.
Canva

Jak przygotować sos do szparagów? Zobacz, jakie to proste!

Czy może być coś lepszego od szparagów? Oczywiście, szparagi z sosem! Połącz ze sobą parę zwykłych składników i przekonaj się, jak pyszne danie uda Ci się przyrządzić. Wszyscy będą zachwyceni, a Ty będziesz się czuć jak prawdziwy mistrz kuchni! Sos do szparagów to nic trudnego, a zachwyca wyjątkowym smakiem.
Reklama

Sos do szparagów — różne smaki

Tak naprawdę, sosy do szparagów mogą być różne. Który wybrać? Szparagi są tak pyszne, że tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je kilka razy, za każdym razem z innym sosem.

Poniżej znajduje się bardzo prosty, banalny wręcz przepis na sos beszamelowy. Można też przygotować holenderski, majonezowy, serowy lub breneński.

Białe szparagi polane sosem i udekorowane kwiatkiem.
Canva

Składniki potrzebne na sos do szparagów

Zamiast zwykłego masła, można użyć klarowanego. Dobrze, żeby pieprz był świeżo zmielony.

Reklama

Koperek można pominąć, z pozostałych składników nie można jednak zrezygnować, bo sos nie wyjdzie.

  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • koperek do dekoracji

Jak krok po kroku przygotować sos do szparagów

Sosem z tego przepisu można po prostu polać szparagi lub przygotować z niego zapiekankę. W tym drugim przypadku potrzebny będzie dodatkowy ser.

Masło należy rozpuścić w rondelku, pilnując, żeby się nie przypaliło. Następnie trzeba dodać mąki — należy jednak przy tym cały czas mieszać, łącząc mąkę z rozpuszczonym masłem. Kolejny krok to wlanie mleka, oczywiście ciągle należy mieszać.

Powstały sos powinno się zagotować i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Reklama

Szparagi trzeba polać sosem beszamelowym i udekorować wszystko starannie posiekanym koperkiem.

Zielone szparagi oblane sosem.
Canva

Z czym serwować szparagi w sosie?

Takie szparagi idealnie będą smakować w połączeniu z łososiem albo pieczonymi ziemniakami czy grillowanymi warzywami. Można też podać do nich jajko sadzone, makaron, ryż. Szparagi idealne będą na obiad lub kolację.

A ja przygotować szparagi do polania ich sosem? Można je ugotować, upiec, bądź usmażyć.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama