Jak przygotować sos do szparagów? Zobacz, jakie to proste!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sos do szparagów — różne smaki
Tak naprawdę, sosy do szparagów mogą być różne. Który wybrać? Szparagi są tak pyszne, że tak naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować je kilka razy, za każdym razem z innym sosem.
Poniżej znajduje się bardzo prosty, banalny wręcz przepis na sos beszamelowy. Można też przygotować holenderski, majonezowy, serowy lub breneński.
Składniki potrzebne na sos do szparagów
Zamiast zwykłego masła, można użyć klarowanego. Dobrze, żeby pieprz był świeżo zmielony.
Koperek można pominąć, z pozostałych składników nie można jednak zrezygnować, bo sos nie wyjdzie.
- 2 szklanki mleka
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- koperek do dekoracji
Jak krok po kroku przygotować sos do szparagów
Sosem z tego przepisu można po prostu polać szparagi lub przygotować z niego zapiekankę. W tym drugim przypadku potrzebny będzie dodatkowy ser.
Masło należy rozpuścić w rondelku, pilnując, żeby się nie przypaliło. Następnie trzeba dodać mąki — należy jednak przy tym cały czas mieszać, łącząc mąkę z rozpuszczonym masłem. Kolejny krok to wlanie mleka, oczywiście ciągle należy mieszać.
Powstały sos powinno się zagotować i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szparagi trzeba polać sosem beszamelowym i udekorować wszystko starannie posiekanym koperkiem.
Z czym serwować szparagi w sosie?
Takie szparagi idealnie będą smakować w połączeniu z łososiem albo pieczonymi ziemniakami czy grillowanymi warzywami. Można też podać do nich jajko sadzone, makaron, ryż. Szparagi idealne będą na obiad lub kolację.
A ja przygotować szparagi do polania ich sosem? Można je ugotować, upiec, bądź usmażyć.