Łosoś ze szparagami i pomidorkami na talerzu.
Canva

Łosoś ze szparagami — wyjątkowe danie, niezapomniany smak

Połączenie łososia i szparagów to prawdziwa poezja smaku. Koniecznie musisz przygotować tę potrawę! Przekonaj się, jak wyraziste szparagi łączą się z delikatnym mięsem z łososia. Wystarczy tylko parę dodatków, żeby uzyskać idealną kompozycję. Sprawdź, jak łatwo możesz zostać prawdziwym mistrzem kuchni i zrobić to danie!
Reklama

Łosoś ze szparagami — szybki i zdrowy obiad

Przyrządzenie tego dania nie zajmie Ci dużo czasu. Wystarczy naszykować parę składników nagrzać piekarnik, chwila pieczenia... i gotowe!

Łosoś jest nie tylko niezwykle smaczny, ale i zdrowy, tak samo szparagi. Trudno o lepsze połączenie!

Łosoś pieczony ze szparagami.
Canva

Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia łososia ze szparagami?

Szparagi muszą być zielone. Koperek można zastąpić szczypiorkiem lub pietruszką. Sprawdzi się zarówno czarny, jak i biały czy cytrynowy pieprz (w tym ostatnim przypadku należy zmniejszyć ilość cytryny). W przypadku czarnego — dobrze, żeby był świeżo zmielony.

Reklama
  • 0,5 kg filetu z łososia
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 cytryny
  • sól
  • pieprz

Jak dokładnie, krok po kroku przygotować łososia ze szparagami?

Należy zacząć od przygotowania łososia, na samym początku powinno się zdjąć skórę z filetu. Następny krok to podzielenie ryby na mniejsze kawałki.

Wycisnąć sok z cytryny i połączyć go z jedną łyżką oliwy z oliwek. Następnie dodać pieprz, sól i jeden przeciśnięty przez praskę czosnek.

Powstałą marynatą wysmarować łososia i odłożyć go na moment do lodówki. W tym czasie można nagrzać piekarnik do 230 stopni i zająć się szparagami.

Szparagi umyć, osuszyć i oderwać od nich zdrewniałe końcówki. Potem trzeba naszykować naczynie żaroodporne — trzeba wysmarować je resztą oliwy z oliwek.

Reklama

Do środka włożyć szparagi, a na nie łososia.

Masło trzeba wymieszać z koperkiem i drugim, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Powstałą masę należy umieścić na łososiu.

Danie piec około 12 minut (bez przykrycia).

Łosoś podany ze szparagami i limonką.
Canva

Z czym podawać łososia ze szparagami?

To danie idealnie sprawdzi się do gotowanych ziemniaków (najlepiej młodych), ale też do ryżu czy lekkiej sałatki. Można spróbować zaserwować też do niego frytki lub pieczone warzywa.

A kiedy podawać łososia ze szparagami? Tak naprawdę każda pora dnia będzie dobra. To może być lunch, obiad czy nawet lekka kolacja.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama