Włoskie gnocchi
Canva.com

Pyszne, włoskie gnocchi - z czym je podawać? Jak smakują najlepiej?

Czym byłaby włoska kuchnia bez makaronów i... pysznych, aksamitnych kluseczek gnocchi? Nie wyobrażamy sobie tego! Pyszne kluseczki można podawać na wiele różnych sposobów, nie tylko z aromatycznym pesto. Sprawdźcie jak smakują!
Reklama

Kluseczki, które kuszą kubki smakowe

Włoskie gnocchi
Canva.com

Włoskie kluseczki gnocchi smakowo i wizualnie przypominają polskie, tradycyjne kopytka. Kiedyś przygotowywane z semoliny, dziś gnocchi tworzy się z ziemniaków, sera oraz mąki. Gnocchi przygotowywane przez Włochów są z mąki pszennej 450 lub mąki gryczanej.

Pierwszy pomysł, najbardziej tradycyjny, to oczywiście pyszne kluseczki z pesto zielonym. Pesto najczęściej przygotowuje się z bazylii, czosnku niedźwiedziego lub rukoli. Na naszym portalu znajdziecie szereg przepisów na pyszne pesto.

Pysznie smakują także kluseczki gnocchi z sosem serowym, np. z sera mozzarelli, parmezanu oraz gorgonzoli. Gnocchi posypane gałką muszkatołową, pieprzem i solą są doskonałą propozycją na lekki, acz sycący obiad.

Reklama
Kluseczki włoskie doskonale komponują się także z mięsem, np. kurczaka. Mięso możemy przyprawić mieszanką ziół prowansalskich, oliwą z oliwek oraz świeżą lub suszoną bazylią.
Włoskie gnocchi
Canva.com
Włosi rekomendują podawanie gnocchi w tradycyjny sposób, czyli ze szpinakiem i ricottą. Tak podane danie jest najczęściej wybierane przez mieszkańców Toskanii. Potrawa nazywana jest ravioli nudi.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama