Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Jak zrobić naturalny dżem truskawkowy bez ulepszaczy smaku?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszne, puszyste naleśniki idealnie smakują z domowym dżemem z dużymi truskawkami. Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne przetwory bez konserwantów i ulepszaczy smaku.
Pyszny dżem #homemade
Canva.com
Dżem truskawkowy, domowy możemy przygotować w zaledwie 60 minut i rozkoszować jego delikatnym smakiem jako dodatek do naleśników, ciast, kanapek, czy owsianek. Naturalny dżem bez zagęszczaczy to smak dzieciństwa.
Zobacz także
Do przygotowania pysznego dżemu z truskawek potrzebujemy:
- 5 kg truskawek
- 1500 g cukru
- 2 limonki
Canva.com
- Przygotowanie truskawkowego dżemu jest bardzo proste. Na początku przebieramy truskawki, osuszamy i usuwamy szypułki.
- Duże truskawki kroimy na połówki i rozgniatamy tłuczkiem.
- Truskawki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z limonki lub cytryny.
- Truskawki gotujemy w cukrze i soku z limonki przez 3-4 godziny. Mieszamy co kilkanaście minut, aby się nie przywarły do spodu garnka.
- Po tym czasie warto zrobić test dżemu, czyli wylewamy kroplę przetworu na talerzyk i sprawdzamy, czy się zastygnie.
- Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
- Słoiki z dżemem pasteryzujemy w garnku z wodą przez 20 minut.
- Po pasteryzacji słoiki obracamy do góry dnem i chłodzimy.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!