pancakes
pexels.com

Pancakes, czyli pyszne amerykańskie naleśniki. Prosty przepis

Pancakes cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Polsce. Są naprawdę przepyszne! To puszyste naleśniki, które wspaniale komponują się z syropem klonowym, dżemem, owocami, a nawet bitą śmietaną. Można je podawać na wiele sposobów. Kochają je zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe!
Reklama

Jak zrobić pancakes?

Pyszne pancakes mogą być wspaniałym śniadaniem, ale sprawdzą się również na lunch czy podwieczorek. Dobrze smakują także na drugi dzień. Co ważne, są naprawdę bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do ich stworzenia nie potrzebujesz wielu składników. Jest to danie, które w szczególności kochają dzieci.

Naleśniki amerykańskie można podawać z wieloma różnymi dodatkami. Najlepiej jest do tego oczywiście wykorzystać sezonowe owoce. Poniżej przedstawiamy przepis na pancakes ze strony Moje Wypieki.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, przesianej
  • dwa duże jajka
  • 375 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli

Aby przygotować amerykańskie pancakes, najpierw delikatnie roztrzep jajka przy użyciu kuchennej rózgi. Najlepiej rób do tego momentu, aż się delikatnie spienią. Dodaj do miski mleko oraz roztopione masło i całość wymieszaj.

Reklama

Dodaj suche składniki, a więc przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Pamiętaj o tym, żeby ciasto dokładnie wymieszać, aby nie było w nim żadnych, nawet najmniejszych grudek! To bardzo ważne, ponieważ masa musi być idealnie gładka, aby pancakes się udały. Niektóre osoby zamiast roztopionego masła wykorzystują również olej kokosowy. Będzie on słabo wyczuwalny, ponieważ ma neutralny smak, a więc również jest to świetny wybór.

pancakes
pexels.com

Jak smażyć pancakes?

Ten świetny przepis zawsze się udaje, jednak ciasto należy w odpowiedni sposób usmażyć, aby placki były idealne. Smaż je na suchej patelni, która nie przywiera, na średnim ogniu.

Reklama

Najlepiej zatem wykorzystać teflonową. Ważne, aby powierzchnia była odpowiednio rozgrzana, zanim zaczniesz wylewać na nią masę. Jeżeli placki przywierają, możesz używać odrobiny masła albo oleju. Pamiętaj jednak o tym, żeby tłuszczu nie było zbyt wiele, ponieważ pancakes nie mogą w nim pływać, wtedy nie będą smaczne.

Pojawienie się bąbelków na powierzchni placka powinno być dla Ciebie sygnałem, że należy go obrócić na drugą stronę. Jeżeli chcesz, aby był on bardziej zarumieniony, możesz go jeszcze chwilę przytrzymać na patelni. Następnie placuszki odwracaj na patelni, a po równomiernym zarumienieniu, odkładaj na talerz.

Z czym podawać pancakes?

Weekendowe poranki z pysznymi pancakesami brzmią świetnie! Zwłaszcza, kiedy spędza się ten czas w rodzinnym gronie. Proponowane przez nas placuszki sprawdzą się na śniadania, lunche czy podwieczorki. Oczywiście najlepiej smakują na ciepło, jednak z powodzeniem można je również jeść na drugi dzień.

Reklama

Tak naprawdę zależy to tylko i wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji. Z czym jednak jeść pancakes? Amerykanie najczęściej jedzą je z syropem klonowym. Można do tego dodać również świeże owoce, takie jak borówki czy truskawki. Niektórzy stawiają na tradycyjny dżem, a nawet kremy czekoladowe. Tak naprawdę takie placuszki będą pyszne, nawet jeżeli dasz na nie jedynie cukier puder.

pancakes
pexels.com

Skąd pancakes wzięły się w Ameryce?

Pancakes przywędrowały do Ameryki z Europy razem z kolonistami. To Anglicy, Francuzi oraz Holendrzy bardzo chętnie smażyli je na kolonizowanych ziemiach. Najpierw robili to na co dzień, później również w trakcie ważnych uroczystości.

Reklama

Dopiero pod koniec XVIII wieku zaczęto dodawać do ciasta na placuszki środków spulchniających. Najpierw były to drożdże, a później soda.

To oznacza, że przepis zmieniał się wraz z biegiem lat i był udoskonalany. To oczywiście dotyczy również sposobu ich smażenia. Najpierw robiono jest na ciężkich, prostych i żeliwnych patelniach. Były one trzymane bezpośrednio nad ogniem, co znacznie utrudniało przygotowanie potrawy. Obecnie zrobienie placuszków zajmuje zaledwie chwilę, ponieważ do dyspozycji mamy kuchenki gazowe, a także płyty indukcyjne. Na rynku dostępne są również specjalne patelnie z wgłębieniami, do których wlewa się ciasto, dzięki którym można uzyskać regularne kształty pancakes.

Reklama
Autor - Klaudia Woźniak
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.pieszczynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama