Odpowiednie mleko i proporcje to podstawa. Inaczej owsianka zamieni się w breję...
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić owsiankę na mleku — wybierz odpowiednie mleko
Oczywiście, jeśli masz w domu tylko jeden rodzaj, to z niego skorzystaj. Jednak najlepsze będzie tutaj mleko 2%. Nie jest ani za tłuste, ani za chude.
Jakie są najlepsze proporcje owsianki?
Najlepsze proporcje owsianki to szklanka mleka i 1/3 szklanki płatków owsianych. Jeśli chcesz mieć bardziej rzadką owsiankę, możesz dodać więcej płynu. Lepiej jednak nie dodawać go mniej.
Płatki owsiane zalej mlekiem i podgrzej je w garnuszku.
Czy owsiankę zawsze trzeba gotować?
Nie musisz gotować owsianki, zwłaszcza jeśli korzystasz z płatków błyskawicznych. Dobrym pomysłem jest zalanie owsianki jogurtem wieczór wcześniej i schowanie jej do lodówki na noc. Rano będzie idealna.
Jak zrobić owsiankę na mleku — pamiętaj o dodatkach
Kiedy szykujesz owsiankę, musisz pamiętać o soli. Jeśli chcesz zjeść to danie na słodko, dodaj też odrobinę cukru. Ciekawym dodatkiem jest masło, sprawia, że owsianka jest bardziej sycąca.
Co można dodać do owsianki zamiast mleka?
Sprawdzi się woda lub napój roślinny. Pamiętaj, że mleku dodaje owsiance słodyczy, jeśli go nie użyjesz, konieczne może być dosłodzenie tego dania.
Z jakimi składnikami najlepiej połączyć owsiankę?
Tu panuje pełna dowolność. Możesz udekorować swoje śniadanie orzechami, suszonymi lub świeżymi owocami, syropem, startą czekoladą. Świetnym dodatkiem jest karmelizowany banan.