Canva.com

Jak zrobić pyszne babeczki dyniowe?

Już niebawem w naszych ogrodach pojawią się piękne, pomarańczowe dynie. Warto zapisać ten przepis na babeczki z dynią. Są proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. To doskonały i lekki deser do kawy lub herbaty.

Składniki na ciasteczka dyniowe

Canva.com

Pyszne muffinki z dyni są lekkim i smacznym deserem na każdą okazję. Możecie zrobić pyszne babeczki na garden party, urodziny, a także randkę z ukochaną osobę. Do przygotowania pysznych babeczek potrzebujemy:

  • 400 g mąki pszennej
  • 500 g gotowanej pulpy z dyni
  • 130 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 dużych jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Delikatny i aksamitny lukier zrobimy z poniższych składników:

  • łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • pół szklanki cukru pudru

Jak zrobić babeczki dyniowe?

Canva.com

Przygotowanie muffinek dyniowych zaczynamy od obrania dyni i wydrążenia jej. Kroimy dynię na kawałki i gotujemy w garnku. Najlepiej na małym, delikatnym ogniu. Gdy dynia zmięknie, to blendujemy kawałki rozgotowanej dyni na gładką i jednolitą masę. To bardzo ważne, aby wszystkie składniki na muffinki były utrzymywane w temperaturze pokojowej.

W kolejnym kroku łączymy przesianą mąkę, cukier oraz pulpę z dyni. Składniki podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Wszystko mieszamy i ostudzamy przez kilkanaście minut. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy je do miski, dodajemy jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Ostudzoną masę dyniową łączymy z resztą składników.

W osobnej miseczce ubijamy białka na pianę. Całą pianę łączymy ze wszystkimi składnikami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Ciasto na muffinki wlewamy po łyżce do specjalnych papierków - papilotów na babeczki. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek polewamy je lukrem i dekorujemy startą skórką cytryny lub pomarańczy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł