Jak zrobić pyszne babeczki dyniowe?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na ciasteczka dyniowe
Pyszne muffinki z dyni są lekkim i smacznym deserem na każdą okazję. Możecie zrobić pyszne babeczki na garden party, urodziny, a także randkę z ukochaną osobę. Do przygotowania pysznych babeczek potrzebujemy:
- 400 g mąki pszennej
- 500 g gotowanej pulpy z dyni
- 130 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 5 dużych jaj
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Delikatny i aksamitny lukier zrobimy z poniższych składników:
- łyżka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- pół szklanki cukru pudru
Jak zrobić babeczki dyniowe?
Przygotowanie muffinek dyniowych zaczynamy od obrania dyni i wydrążenia jej. Kroimy dynię na kawałki i gotujemy w garnku. Najlepiej na małym, delikatnym ogniu. Gdy dynia zmięknie, to blendujemy kawałki rozgotowanej dyni na gładką i jednolitą masę. To bardzo ważne, aby wszystkie składniki na muffinki były utrzymywane w temperaturze pokojowej.
W kolejnym kroku łączymy przesianą mąkę, cukier oraz pulpę z dyni. Składniki podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Wszystko mieszamy i ostudzamy przez kilkanaście minut. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy je do miski, dodajemy jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Ostudzoną masę dyniową łączymy z resztą składników.
W osobnej miseczce ubijamy białka na pianę. Całą pianę łączymy ze wszystkimi składnikami. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Ciasto na muffinki wlewamy po łyżce do specjalnych papierków - papilotów na babeczki. Po upieczeniu i ostudzeniu babeczek polewamy je lukrem i dekorujemy startą skórką cytryny lub pomarańczy.