Jak zrobić serowe oponki bez drożdży?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tych oponek potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto - 500 g tłustego twarogu, 3 duże jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki drobnego cukru, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, 2-3 szklanki mąki tortowej;
- ponadto - olej do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia.
Jak zrobić pyszne oponki z serem?
Przygotowanie - tłusty twaróg drobno pokruszmy do miski (możemy rozgnieść go widelcem), dodajmy śmietanę, proszek do pieczenia, drobny cukier i esencję waniliową. Wbijmy jajka i wsypmy 2 szklanki mąki tortowej. Wyróbmy gładkie ciasto - jeśli będzie zbyt rzadkie, dosypmy resztę mąki. Następnie ciasto rozwałkujmy na lekko podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 1/2 cm. Foremką lub szklanką i małym kieliszkiem wytnijmy oponki.
Resztki ciasta zagniatajmy i wycinajmy oponki, aż do skoczenia ciasta. Oponki smażmy na złoty kolor w rondlu, w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury około 175 stopni Celsjusza. Wyjmijmy je i osączmy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder wymieszajmy z cukrem waniliowym, wsypmy do miseczki i obtaczajmy w nim przestudzone oponki. Jeśli lubimy, oponki możemy polukrować lub posmarować czekoladą.