Canva.com
Faworki na winie, czyli kreple. Oto przepis, który skradnie Twoje serce
Do przeczytania w ok. 1 min.
Taki oto przepis na kreple znalazłam w babcinym notatniku. Faworki inaczej, czyli na winie białym po prostu zachwycają smakiem i aromatem.
Reklama
Składniki na kreple, czyli faworki na winie
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru białego kryształ
- Pół szklanki białego wina, może być wytrawne lub półwytrawne
- Tłuszcz do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przepis na faworki w innej wersji
Canva.com
- Przygotuj stolnicę.
- Przesiej na stolnicę mąkę. Do mąki dodaj masło.
- Posiekaj wszystko drobno nożem, na tak zwany piasek. Dodaj do piasku jajka, cukier oraz wino, a następnie wyrabiaj ciasto jak na tradycyjne pierogi. Mocno wybij ciasto wałkiem, tak mocno, aż powstaną pęcherzyki.
- Przykryj ciasto i odstaw na dwie godziny, aby odpoczęło.
- Po dwóch godzinach rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Ciasto pokrój w cienkie prostokąty. Każdy prostokąt natnij w środku i jeden z końców ciasta, przeciągnij przez powstały otwór.
- Wrzucaj partiami na bardzo rozgrzany tłuszcz. Smaż aż się zarumienią.
- Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i poczekaj aż przestygną.
- Ułóż je na paterze i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić faworki? Wszystko co musisz wiedzieć!
Czy wiesz, że faworki, zwane także chrustem, to tradycyjne polskie ciasteczka, które są szczególnie popularne w okresie karnawału? Jeśli chcesz nauczyć się, jak zrobić faworki, które będą słodkie, delikatne i chrupiące, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Przepis na kruche i chrupiące faworki - smak dzieciństwa
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które kojarzą się z tłustym czwartkiem. Ich krucha i chrupiąca konsystencja sprawia, że są one bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Zdradzamy przepis na przzepyszne, chrupiące faworki !
Tradycyjny przepis na faworki siostry Anastazji - idealny przysmak nie tylko na tłusty czwartek
Faworki to przysmak, który kojarzy się z tłustym czwartkiem, ale i nie tylko. Słodkie, chrupiące i delikatne, idealnie smakują nie tylko na specjalne okazje, ale również jako deser na co dzień. Przeczytaj nasz artykuł, aby dowiedzieć się, jak przygotować idealne faworki siostry Anastazji krok po kroku.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl