Canva.com
Faworki na winie, czyli kreple. Oto przepis, który skradnie Twoje serce
Do przeczytania w ok. 1 min.
Taki oto przepis na kreple znalazłam w babcinym notatniku. Faworki inaczej, czyli na winie białym po prostu zachwycają smakiem i aromatem.
Reklama
Składniki na kreple, czyli faworki na winie
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru białego kryształ
- Pół szklanki białego wina, może być wytrawne lub półwytrawne
- Tłuszcz do smażenia
- Cukier puder do posypania
Przepis na faworki w innej wersji
Canva.com
- Przygotuj stolnicę.
- Przesiej na stolnicę mąkę. Do mąki dodaj masło.
- Posiekaj wszystko drobno nożem, na tak zwany piasek. Dodaj do piasku jajka, cukier oraz wino, a następnie wyrabiaj ciasto jak na tradycyjne pierogi. Mocno wybij ciasto wałkiem, tak mocno, aż powstaną pęcherzyki.
- Przykryj ciasto i odstaw na dwie godziny, aby odpoczęło.
- Po dwóch godzinach rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Ciasto pokrój w cienkie prostokąty. Każdy prostokąt natnij w środku i jeden z końców ciasta, przeciągnij przez powstały otwór.
- Wrzucaj partiami na bardzo rozgrzany tłuszcz. Smaż aż się zarumienią.
- Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i poczekaj aż przestygną.
- Ułóż je na paterze i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Zdradzamy sekret babci! Faworki przepis babci - jak zrobić najlepsze faworki według tradycyjnego przepisu?
Jeśli szukasz przepisu na pyszne faworki, których smak przypomni Ci dzieciństwo i domową atmosferę, to dobrze trafiłeś! Faworki babci to wyjątkowe ciastka, które nie tylko smakują wspaniale, ale także są przepyszne.
Zapomnij o faworkach ze sklepu. Oto tradycyjny i sprawdzony przepis babci Gieni
Nie ma sensu kupować faworków ze sklepu bądź piekarni czy też cukierni, skoro tak łatwo można je wykonać w zaciszu domowym. Do przygotowania chrupkich z zewnątrz i miękkich w środku chrustów potrzeba dosłownie paru podstawowych składników.
Jak podawać i z czym jeść faworki w Tłusty Czwartek?
W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się albo pączkami, albo faworkami. Niektórzy z nas nie żałują sobie ani jednych, ani drugich przysmaków, zwłaszcza że pączek jest zwykle tym gościem honorowym na stole, a po faworki sięgamy wtedy, gdy już nie mamy siły na wciśnięcie kolejnej dużej oponki, ale wciąż mamy ochotę na to, by coś przegryźć.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl