Oto przepis na twarogowe pączki na Tłusty Czwartek. Palce lizać!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tylko jak je wykonać, skoro najprawdopodobniej nie znajdzie się ich w sklepach i to nawet tych ze zdrowszymi produktami? Oto banalny przepis na fit pączki twarogowe, który warto wykorzystywać nie tylko w tłusty czwartek, ale i w pozostałe dni w roku.
Ekspresowe fit pączki z twarożku
Na pierwszy ogień idzie mleko. Mniej więcej jedną większą szklankę albo półtora mniejszej należy lekko podgrzać w rondelku, a następnie połowę zagrzanej porcji przelać do większego naczynia i uzupełnić trzema łyżkami cukru (lub jedną łyżką cukru i dwoma łyżkami ksylitolu) oraz 50 g drożdży.
Produkty trzeba wymieszać i na moment odstawić, aby drożdże mogły popracować i dały ciastu szansę wyrosnąć.
Następnie w drugim naczyniu należy zmiksować ze sobą 200 gramów mąki pszennej (albo po 100 gramów mąki pszennej i żytniej), odrobinę aromatu waniliowego lub pasty waniliowej, dosłownie szczyptę soli, pozostałość mleka, jedno duże jajko, 200 gramów rozpuszczonego masła oraz przygotowany zaczyn z drożdży. Teoretycznie takie ciasto na twarogowe pączki można wyrobić ręcznie, ale jest to ciężka i wymagająca praca, którą znacznie lepiej wykona specjalny robot kuchenny.
Dobrze by było, aby taka wyrobiona masa poleżała jeszcze przez kolejne czterdzieści pięć minut, w ciepłej atmosferze, by na spokojnie wyrosnąć. Po upływie wskazanego czasu można przejść do formowania okrągłych pączków.
Gotowe kule należy wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i piec w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez jakieś 20-30 minut, pilnując oczywiście tego, by pączków nie spalić.
Nawet na diecie można więc raczyć się wybornymi słodkościami, jeśli tylko wie się, jak je przygotować w wersji bardziej dietetycznej. Fit pączki twarogowe będą smakować naprawdę wybornie po solidnym treningu wykonanym w tłusty czwartek.