pączki posypane cukrem pudrem
canva.com

Pączki z konfiturą. Będą puszyste i delikatne, jeśli do ciasta dodasz ten specyfik

Czy jest coś lepszego w lutym niż tłuściutkie pączki z konfiturą? Oczywiście, że nie! Dlatego mamy dla Was świetny przepis od babci Stasi.
Reklama

Do przygotowania tych pączków potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na ciasto – 505 g mąki tortowej, 60 g świeżych drożdży, 6 żółtek, ½ szklanki drobnego cukru, 100 g masła, 1 łyżeczka cukru kryształu, 255 ml mleka, 1 łyżka spirytusu lub wódki;
  • na nadzienie – ulubiona konfitura lub dżem;
  • ponadto – cukier puder do oprószenia pączków, olej do smażenia.

Jak zrobić domowe pączki z konfiturką?

Przygotowanie – mleko wymieszajmy z drożdżami, łyżeczką cukru kryształu i 5 łyżkami mąki. Odstawmy na 10-12 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Znów żółtka utrzyjmy z resztą cukru na białą, puszystą masę. Mąkę przesiejmy przez sitko do miski, wlejmy rozczyn i jajka. Wyrabiajmy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło.

Reklama

Kiedy ciasto będzie gładkie, wlejmy alkohol i jeszcze chwilę wyrabiajmy. Odstawmy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagniećmy je, rozwałkujmy i szklanką wytnijmy krążki. Na każdym ułóżmy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepmy. Pączki ułóżmy na stolnicy złączeniem do dołu, przykryjmy ściereczką i odstawmy na pół godziny do momentu wyrośnięcia. Smażmy w rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Wyjmijmy i oprószmy cukrem pudrem.

Dodatkowa uwaga – część pączków polukrujmy i posypmy skórką pomarańczową.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama