Oponki serowe
Canva.com

Pączki po angielsku, czyli serowe oponki. Prosty przepis na Tłusty Czwartek

Angielskie słodycze to coś zupełnie innego od tego, do czego przywykliśmy w naszym kraju. Różnice są wyraźnie dostrzegalne w przypadku słodkich cukierniczych wypieków, w których nie używa się zbyt często drożdży, a zamiast tego chętniej sięga się po różnego rodzaju serki, jogurty czy nawet mleko bądź śmietanę.
Reklama

Angielskie pączki nie są wykonywane z ciasta drożdżowego, typowego dla pączków polskich, a powstają z... serków homogenizowanych łączonych z proszkiem do pieczenia. Proszek ma pozwolić ciastu urosnąć, a z kolei serek tworzy dla nich kremową bazę. W niektórych przepisach serki homogenizowane zastępowane są jogurtem albo śmietanką, jednakże ważne jest to, by podczas odtwarzania przepisu na amerykańskie pączki zrezygnować z dodawania drożdży i sięgnąć po jakiś mleczny wyrób, który będzie doskonałym zastępcą dla zwykłej mąki.

Jakie składniki na serowe oponki?

Tak naprawdę lista składników na pączki angielskie jest wyjątkowo krótka, albowiem serek homogenizowany miesza się po prostu jajami i cukrem, a następnie odrobinę spirytusu oraz proszkiem do pieczenia. Masę podsypuje się delikatnie mąką, dodając jej tyle, aby uzyskać optymalną konsystencję ciasta i pozwolić mu wyrosnąć.

Reklama

Po dokładnym jego zagnieceniu należy porządnie rozwałkować je na blacie i wyciąć z niego w miarę równe krążki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy specjalnych foremek. Takie placuszki należy potem smażyć na gorącym tłuszczu albo ewentualnie najpierw je podsmażyć, a potem dopiec w piekarniku, by zmniejszyć ich kaloryczność.

Fit serowe oponki

Serowe oponki
Canva.com

Oponki serowe same w sobie smakują wyśmienicie, dlatego rzadko kiedy uzupełnia się je jakimś pokryciem, lukrem, cukrem pudrem czy też dodatkową czekoladą.

Reklama

Przeważnie je się je solo, co ma swoje plusy, albowiem brak dodatków zapewnia im względnie umiarkowaną kaloryczność. Ponadto w przepisie na oponki serek homogenizowany można zastąpić waniliowym skyrem, który zapewni pączkom wyższą zawartość białka. Takie proste zmiany sprawiają, że to, co z pozoru niezdrowe, nagle staje się całkiem wartościowe i odżywcze.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama