Jakie efekty przyniesie dieta kapuściana? Sprawdziliśmy!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Dieta kapuściana to jedna z najpopularniejszych diet ułatwiających odchudzanie. Głównym daniem staje się tu zupa z kapusty – warzywa, które wspiera organizm solidną porcją witamin i minerałów. Kapusta to świetne źródło witaminy A, C oraz E, nie brak w niej też magnezu, potasu i żelaza. Kapusta syci, co jest zasługą błonnika pokarmowego, a jednocześnie zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu odchudzanie staje się łatwiejsze.
Jak wygląda dieta kapuściana?
Początkowo dieta kapuściana bazuje na zupie z kapusty, w której mogą się pojawić inne warzywa (np. cebula, seler i papryka). Ważną kwestią jest tu rezygnacja z soli, która w czasie kuracji odchudzających powinna zniknąć z menu (podobnie jak dania smażone). Z czasem dieta kapuściana poszerzana jest o dania z niewielką ilością ryżu, inne warzywa oraz koktajle z bananów i mleka. Podczas stosowania diety kapuścianej nie można zapominać o tak ważnej sprawie, jaką jest wypijanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia (niezbędne minimum to 2 litry) oraz ziołowych herbat. Cennym uzupełnieniem diety kapuścianej mogą się stać również soki warzywne i owocowe, dzięki którym organizm otrzyma solidną porcję witamin i składników mineralnych.
Jakie efekty przyniesie dieta kapuściana?
Kuracja ta trwa 7 dni i może przynieść wspaniałe rezultaty. Ponieważ w dość krótkim czasie można zrzucić nawet 2-3 kilogramy, często jest ona nazywana dietą błyskawiczną. Po jej zakończeniu należy jednak powoli wracać do normalnego menu. Dlaczego? Bo grozi to efektem jojo. Najlepszym rozwiązaniem jest zmienienie na stałe swych nawyków żywieniowych, dzięki czemu można utrzymać efekty diety i dalej tracić na wadze – już w wolniejszym tempie.