zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Jakie są rodzaje miodów? Każdy z nich warto spróbować

Przejdź do galerii zdjęć
Właściwości zdrowotne miodu są nieocenione. Miód przecież zawiera potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, chlor, molibden, mangan, wiele witamin i wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. W sklepie znajdziemy różne rodzaje miodów, dlatego możemy mieć nie lada kłopot z wyborem tego miodu, który będzie nam najbardziej smakować i będzie najzdrowszy.

Właściwości miodu

Powszechnie wydaje nam się, że miód powinno stosować się przede wszystkim na przeziębienie. Babcia przecież zawsze mówiła, że miód pozwala nam w znaczący sposób skrócić czas trwania choroby i dzisiaj możemy z całą pewnością powiedzieć, że się nie myliła.

Okazuje się, że miody mają wiele innych cennych właściwości zdrowotnych, o których powszechnie się zapomina. Miód: wspiera pracę serca, działa łagodząco przy zapaleniu jelit i chorobach wątroby, pobudza pracę mózgu, przyspiesza proces gojenia się ran, zmniejsza zmęczenie psychiczne, ułatwia zasypianie, poprawia pracę mózgu, obniża ciśnienie krwi.

Warto jednak zauważyć, że każdy rodzaj miodu ma inne właściwości zdrowotne i lecznicze.

zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Rodzaje miodów

Chociaż powszechnie znany jest miód akacjowy czy nektarowy, to tak naprawdę jest kilkadziesiąt różnych rodzajów miodów i każdy z nich jest polecany na inne choroby.

Najzdrowsze miody. Wybór Zaradnej Kobiety.

  • Miód wielokwiatowy — bardzo znany i najczęściej stosowany w profilaktyce wielu chorób. Miód wielokwiatowy znajduje też zastosowanie w czasie walki z alergią.
  • Miód akacjowy — polecany w przypadku wrzodów żołądka, nadwrażliwości jelit i cukrzycy.
  • Miód lipowy — warto go spożywać w czasie grypy i przeziębienia. Ma działanie wykrztuśne i uspokajające.
  • Miód fasolowy — wskazany przy chorobach układu moczowego i pokarmowego.
  • Miód rzepakowy — znajduje zastosowanie w leczeniu chorób serca.
  • Miód wrzosowy — wzmacnia odporność i działa pozytywnie na układ hormonalny.
  • Miód spadziowy — warto go stosować przy zaburzeniach trawienia. Miód spadziowy poprawia działanie serca i wzmacnia układ krwionośny.
  • Miód gryczany — znajduje zastosowanie przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym.
  • Miód kremowany — jego struktura została zmieniona, dlatego nadaje się na kanapki i do słodzenia.
Zobacz galerię zdjęć: dlaczego warto jeść miód
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł