Już wkrótce zakwitnie forsycja - sprawdź jakie ma właściwości zdrowotne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Korzyści płynące z uprawy forsycji
Ten charakterystyczny krzew cieszy oczy wczesną wiosną. Jest prosty w uprawie, dlatego bez problemu możesz i Ty podziwiać forsycję wyglądając przez okno swojego domu. Kiedy już przekwitnie obrasta zielonymi listkami i nadal pięknie zdobi ogród. Do tego jej kwiaty możesz wykorzystać do celów zdrowotnych, jak i do pielęgnacji skóry.
Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne forsycji
Te cudownie żółte kwiaty forsycji zawierają dużo zdrowotnych substancji:
- rutynę - flawonoid wzmacniający naczynia krwionośne i zwalczający wolne rodniki
- saponiny działają wykrztuśnie, moczopędnie, przeciwirusowo, przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie
- antycyjany łagodzą stany zapalne i regulują przepływ krwi
- lignany działają silnie antyutleniająco, chronią komórki DNA przed uszkodzeniami
- kwercetynę działającą przeciwalergicznie
Warto skorzystać z tego co daje nam wiosna i zebrać kwiaty forsycji. Można przyrządzać napar ze świeżych, jak i z suszonych kwiatków. Takie herbatki mają działanie przeciwzapalne, rozkurczowe oraz przeciwalergiczne. Napary polecane są osobom ze skłonnością do żylaków, z nadciśnieniem tętniczym, z cukrzycą, z problemami z wątrobą oraz z chorobami oczu typu jaskra lub zaćma.
Ważne - kwiaty zbieraj wyłącznie z daleka od dróg.
Kwiaty forsycji zbiera się w słoneczne przedpołudnie. Słońce zapewnia szybsze suszenie, a przedpołudniem znajduje się w kwiatach najwięcej składników aktywnych. W celu wysuszenia rozkłada się kwiaty w suchym i zacienionym miejscu, od czasu do czasu trzeba je przemieszać.
Warto też stosować napar jako tonik do twarzy, lub też dodawać kwiaty forsycji do ręcznie wykonywanych maseczek lub peelingów. Takie kosmetyki mają działanie odmładzające i przeciwtrądzikowe.
Do zaparzenia forsycji nie używaj wrzątku, tylko przegotowaną wodę o temperaturze 80 stopni. Jeżeli dodasz do przestudzonego naparu sok z cytryny oraz miód, to uzyskasz napój o silnie uodparniającym działaniu.