Canva.com

Kiszona papryczka chili - doskonały dodatek na każdą parapetówkę

Papryczki chili doskonale smakują świeże, jak i kiszone. Dzielimy się dziś z wami pysznym przepisem na kiszonki z przepiśnika naszej Babci Jadzi. Są najlepsze!

Składniki na kiszone papryczki

Canva.com

Kiszone papryczki idealnie sprawdzą się jako dodatek do imprezowych przystawek. Możemy je również stosować do kanapek, dań obiadowych oraz sałatek.

Papryczka chili będzie dobrą propozycją do kanapek z pesto, a także jako jeden ze składników surówki na obiad. Jeśli lubicie pikantne, ostre smaki, to warto w okresie letnim zakisić papryki, aby zimą cieszyć się wyjątkowym smakiem.

Jak zrobić kiszonkę na ostro?

Do przygotowania kiszonych papryk potrzebujemy:

  • 10 sztuk papryczek chili
  • 1 l wody
  • 50 ml soku z kwaszonych ogórków
  • Sól morska kamienna
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 3 szt. liść laurowy
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 szt. liści chrzanu
Canva.com

Przygotowanie kiszonych papryczek jest banalnie proste. Na początek rozpuszczamy w garnku sól z wodą. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków i wszystko podgrzewamy.

Papryczki chili myjemy pod bieżącą wodą i umieszczamy w słoikach. W kolejnym etapie do słoiczków dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, liście chrzanu oraz gorczycę. Wszystko zalewamy wodą połączoną z sokiem z kiszonych ogórków. Całość przykrywamy ściereczką i wystawiamy do ciepłego miejsca.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł