Canva.com

Kiszony kalafior na zimę - prosty przepis na przetwory Babci Jadzi

Kiszony kalafior pozwala na zachowanie smaku lata także na jesień i całą zimę. Jego pyszny smak w zalewie zniewala kubki smakowe, a dodatkowo kalafior jest prawdziwą bombą witaminową dla naszego zdrowia. Wystarczy 10 dni a kiszonka będzie gotowa!

Składniki na kiszony kalafior

Kiszony kalafior jest bardzo dobry do sałatek, a także jako dodatek dodań głównych z mięsem w roli głównej. Faktem jest, że do kiszenia nadają się praktycznie wszystkie warzywa, ale od lat na polskich stołach niepodzielnie królują kiszone ogórki.

W temacie kiszenia kalafiora ważne jest oczywiście porządne wyparzenie słoików. Ponadto pamiętajmy o tym, aby nadać smak kalafiorowi. Warzywa samo w sobie ma bardzo neutralny smak i aromat. Do kiszenia kalafiora idealnie sprawdzi się czosnek, chrzan, koper oraz papryczka chili. Solanka do kalafiora powinna mieć 1 łyżkę wody na 1 litr wody.

Składniki:

  • 1 kg kwiatów kalafiora
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 gałązki kopru z nasionami

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Jak przygotować kiszonkę z kalafiora?

Różyczki kalafiora nacieramy przyprawami i zalewamy solanką w słoikach. To bardzo ważne, aby do środka nie dostało się powietrze. Kalafior musi być całkowicie zanurzony w solance. Przez 7 dni trzymamy nasze kiszonki w temperaturze pokojowej. Potem na kolejne dni i miesiące powinniśmy umieścić go w piwnicy lub na strychu. W trakcie fermentacji może się stać tak, że solanka wyleje się ze słoika, bowiem proces jest bardzo burzliwy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł