Kotlety mielone. Prosty patent, by były niesamowicie soczyste i puszyste
Do przeczytania w ok. 1 min.
Puszyste i delikatnie mielone z dodatkiem ziemniaka
Jedną z lepszych metod na otrzymanie lekkich i puszystych kotletów jest dodanie do nich ziemniaka. Na 500 g mięsa wystarczą 2 niewielkie, surowe bulwy. Zetrzyjcie je na małych oczach tarki i przełóżcie do masy. Najlepiej sprawdzą się kartofle ze sporą zawartością skrobi. Dzięki temu masa będzie zwarta, a z takiej sprawniej formuje się kotlety.
Pamiętajcie tylko, że dodając starte warzywo musicie nieco skorygować proces obróbki cieplnej. Gdy obsmażycie kotlety z zewnątrz, od razu zmniejszcie płomień i duście je jeszcze pod przykrywką przez parę minut. Tyle czasu powinno wystarczyć, aby kartofle w masie zdążyły się dogotować.
Inne sposoby na polepszenie konsystencji mielonych
Korzystnie na formę oraz smak mielonych wpłynie śmietana bądź jogurt naturalny. Na 500 g mielonego mięsa wystarczy dodać 1-2 łyżki wybranego nabiału. Dzięki temu kotlety zyskają pożądaną strukturę i przyjemny maślany posmak. Ziemniaki to nie jedyne warzywa, które nadają kotletom soczystości. Można sięgać też po inne, najlepiej z dużą zawartością wody, np. białą kapustę, paprykę, cukinię, buraka czy pora. Można je dodać do masy w dowolnej formie - gotowanej, surowej czy duszonej.