Delikatne kotlety mielone z indyka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kotlety mielone z indyka — o tym pamiętaj!
W przeciwieństwie do wieprzowych kotletów nie trzeba dodawać tu pieczarek. Nie warto za to rezygnować z cebuli, która genialnie podkręca smak.
Mięso z indyka może się rozpadać, jeśli nie przygotuje się go odpowiednio. Jak to zrobić? Trzeba przez dłuższą chwilę gnieść je w dłoniach.
Można też ewentualnie dodać do niego ugotowany ryż, też pomoże skleić indyczą masę.Kotleciki mielone — potrzebne składniki
Z jajka można ewentualnie zrezygnować, niektórzy zamiast niego dodają na przykład majonez. Zamiast bułki tartej, sprawdzi się też stara bułka namoczona w mleku. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z przyprawami.
Cebula musi być porządnie zeszklona.
Do smażenia sprawdzi się zwykły olej, chociaż nada się też smalec czy olej kokosowy.
Można też zrezygnować z masła klarowanego podczas smażenia cebuli.
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1,5 cebuli
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- suszony czosnek w proszku
- olej do smażenia
- masło klarowane
Jak krok po kroku zrobić kotlety mielone z indyka
Na samym początku należy obrać cebulę z łupinki i drobno ją pokroić. Następnym razem powinno się mocno nagrzać patelnię z masłem klarowanym i dobrze zeszklić na niej cebulę, potem trzeba odstawić ją, żeby wystygła.
Kiedy będzie już zimna, można połączyć ją z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawami i 3/4 szklanki bułki tartej. Całość należy ugniatać dłuższą chwilę w dłoniach.
Kolejny krok to zrobienie niewielkich kulek, spłaszczenie ich, a na samym końcu obtoczenie w pozostałej bułce tartej.
Znowu należy rozgrzać dobrze patelnię, tym razem z olejem. Kotleciki trzeb smażyć z każdej strony, aż będą rumiane.
Z czym podawać kotlety mielone z indyka
To mięso jest bardzo delikatne, dlatego warto dodawać do nich łagodne dodatki — gotowane lub pieczone warzywa, ziemniaki z wody czy kasza.
Takie kotleciki smakują też dobrze w połączeniu z sałatą