Kotleciki mielone z indyka na patelni.
Canva

Delikatne kotlety mielone z indyka

Nie ma chyba lepszych kotletów niż domowe mielone. Przepisy na nie często przechodzą z pokolenia na pokolenie. Jeśli nie znasz rodzinnej receptury na to danie, koniecznie sprawdź poniższy przepis! Kotlety mielone z indyka wykonane w ten sposób są po prostu obłędne i niemal rozpuszczają się w ustach.
Reklama

Kotlety mielone z indyka — o tym pamiętaj!

W przeciwieństwie do wieprzowych kotletów nie trzeba dodawać tu pieczarek. Nie warto za to rezygnować z cebuli, która genialnie podkręca smak.

Mięso z indyka może się rozpadać, jeśli nie przygotuje się go odpowiednio. Jak to zrobić? Trzeba przez dłuższą chwilę gnieść je w dłoniach.

Można też ewentualnie dodać do niego ugotowany ryż, też pomoże skleić indyczą masę.

Kotleciki mielone — potrzebne składniki

Z jajka można ewentualnie zrezygnować, niektórzy zamiast niego dodają na przykład majonez. Zamiast bułki tartej, sprawdzi się też stara bułka namoczona w mleku. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z przyprawami.

Cebula musi być porządnie zeszklona.

Do smażenia sprawdzi się zwykły olej, chociaż nada się też smalec czy olej kokosowy.

Reklama

Można też zrezygnować z masła klarowanego podczas smażenia cebuli.

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • suszony czosnek w proszku
  • olej do smażenia
  • masło klarowane
Kotleciki mielone z indyka w misce.
Canva

Jak krok po kroku zrobić kotlety mielone z indyka

Na samym początku należy obrać cebulę z łupinki i drobno ją pokroić. Następnym razem powinno się mocno nagrzać patelnię z masłem klarowanym i dobrze zeszklić na niej cebulę, potem trzeba odstawić ją, żeby wystygła.

Kiedy będzie już zimna, można połączyć ją z mielonym mięsem, jajkiem, przyprawami i 3/4 szklanki bułki tartej. Całość należy ugniatać dłuższą chwilę w dłoniach.

Kolejny krok to zrobienie niewielkich kulek, spłaszczenie ich, a na samym końcu obtoczenie w pozostałej bułce tartej.

Znowu należy rozgrzać dobrze patelnię, tym razem z olejem. Kotleciki trzeb smażyć z każdej strony, aż będą rumiane.

Z czym podawać kotlety mielone z indyka

To mięso jest bardzo delikatne, dlatego warto dodawać do nich łagodne dodatki — gotowane lub pieczone warzywa, ziemniaki z wody czy kasza.

Takie kotleciki smakują też dobrze w połączeniu z sałatą

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama