Gulasz grzybowy
Canva.com

Gulasz bez mięsa? Tę wersję z grzybami pokocha każdy

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Przygotuj gęsty gulasz grzybowy z dodatkiem pomidorów i papryki. Takie danie jest bardzo sycące, będzie więc idealne w czasie chłodnych i ciężkich dni. Poznaj znakomity substytut dla mięsa, czyli gulasz grzybowy, który świetnie rozgrzewa i syci.
Reklama

Kto powiedział, że gulasz musi być gotowany na mięsie?

Lepszy, bezmięsny wariant potrawy zrobisz także z grzybów. Potrawę przyrządza się ze sporą ilością grzybów, najlepsze będą te leśne, ale świetnie sprawdzą się także pieczarki czy suszone grzyby.

Do gulaszu dodaj mieloną paprykę, pieprz, sól i suszony tymianek. Ciekawym dodatkiem do specjału jest maggi, która nadaje wspaniały posmak wszystkim daniom. Chociaż gulasz jest tak pyszny, że dodatki do niego są zbędne, to gulasz warto podać z kromką świeżego pieczywa.

Przepis na sycący gulasz grzybowy

Gulasz grzybowy
Canva.com

Składniki:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 kg pieczarek lub grzybów leśnych
  • pieprz, sól
  • duży ząbek czosnku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • duża czerwona papryka
  • olej roślinny do smażenia
  • mąka pszenna do zagęszczenia
  • tymianek suszony do smaku

Przygotowanie

Reklama

Czosnek i cebulę siekamy, a następnie szklimy na oleju, potem dorzucamy pokrojoną paprykę i smażymy warzywa przez parę minut. Drobno kroimy pieczarki, przekładamy do garnka, posypujemy pieprzem, solą i smażymy, aż część wody odparuje. Później dodajemy pomidory z puszki, wlewamy trochę wody i dusimy wszystko pod przykrywką przez mniej więcej pół godziny. Potrawę doprawiamy do smaku tymiankiem i sproszkowaną papryką. Na końcu zagęszczamy mąką, oprószamy pokrojoną natką i podajemy z kromką chleba. Smacznego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama