Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Kotlety schabowe z Pomorza. Nie uwierzysz, jaki składnik sprawi, że będą tak soczyste i chrupiące!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zbliża się niedziela, więc czas zaplanować pyszny obiad dla całej rodziny. Zrób pyszne kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Zdradzamy, jaki popularny napój warto dodać do listy zakupów, aby zyskać soczyste danie główne!
Przepis na pomorskie kotleciki schabowe - to jest pyszne!
Pomorskie kotlety schabowe to doskonały pomysł na szybki obiad, który na pewno wszystkim się spodoba. Sekretem chrupiących i soczystych kotletów jest dodanie do marynaty... jasnego piwa. Mięso zamarynowane w złotym napoju będzie delikatnie miękkie i kruche. Polecamy ten przepis na niedzielny obiad.
Canva.com
Do przygotowania pomorskich kotletów schabowych potrzebujemy:
- 400 g schabu bez kości
- ząbek czosnku
- 125 ml piwa jasnego
- 120 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól i pieprz
- smalec lub olej rzepakowy do smażenia
Zobacz także
- Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry.
- Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka.
- Obieramy czosnek i siekamy pietruszkę.
- Mięso mieszamy w misce z listkami pietruszki oraz piwem jasnym.
- Do całości dodajecie pieprz, zioła oraz sól.
- W ziołowej mieszance zanurzamy nasze mięso ze schabu.
- Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby skruszało.
- Kotlety schabowe obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej.
- Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Pomorskie kotleciki podajemy z sosem śmietanowo-pietruszkowym.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Oto sekret babci na idealną panierkę do kotletów schabowych. Sprawdź
Idealna panierka jest kluczem do uzyskania chrupiącej i złocistej powierzchni, która otula soczyste mięso schabowe. Jeśli szukasz sekretu, który sprawi, że Twoje kotlety będą smakować jak te, które robiła Twoja babcia, to dobrze trafiłeś! W tym artykule podzielimy się tajemnicą doskonałej panierki do kotletów schabowych, która zachwyci Twoich bliskich.
Schabowe inaczej? Koniec nudy!
Schabowe inaczej z pewnością przypadną do gustu wielu miłośnikom mięsa wieprzowego. W tym artykule przedstawimy przepis na schabowe inaczej oraz podpowiemy, jak je podawać oraz udzielimy kilku porad, które pomogą w przygotowaniu idealnego schabowego.
Niedzielny schabowy na cały talerz. Hitowy przepis!
Schabowy to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Chrupiąca panierka, soczyste mięso i tradycyjne dodatki sprawiają, że niedzielny obiad nabiera wyjątkowego charakteru.