Canva.com

Kotlety schabowe z Pomorza. Nie uwierzysz, jaki składnik sprawi, że będą tak soczyste i chrupiące!

Zbliża się niedziela, więc czas zaplanować pyszny obiad dla całej rodziny. Zrób pyszne kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Zdradzamy, jaki popularny napój warto dodać do listy zakupów, aby zyskać soczyste danie główne!

Przepis na pomorskie kotleciki schabowe - to jest pyszne!

Pomorskie kotlety schabowe to doskonały pomysł na szybki obiad, który na pewno wszystkim się spodoba. Sekretem chrupiących i soczystych kotletów jest dodanie do marynaty... jasnego piwa. Mięso zamarynowane w złotym napoju będzie delikatnie miękkie i kruche. Polecamy ten przepis na niedzielny obiad.

Canva.com

Do przygotowania pomorskich kotletów schabowych potrzebujemy:

  • 400 g schabu bez kości
  • ząbek czosnku
  • 125 ml piwa jasnego
  • 120 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól i pieprz
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry.
  2. Kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka.
  3. Obieramy czosnek i siekamy pietruszkę.
  4. Mięso mieszamy w misce z listkami pietruszki oraz piwem jasnym.
  5. Do całości dodajecie pieprz, zioła oraz sól.
  6. W ziołowej mieszance zanurzamy nasze mięso ze schabu.
  7. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby skruszało.
  8. Kotlety schabowe obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej.
  9. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  10. Pomorskie kotleciki podajemy z sosem śmietanowo-pietruszkowym.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł