Canva.com

Krem dyniowy z imbirem i pomarańczą [PRZEPIS]

Krem dyniowy z imbirem i pomarańczą to idealny wybór na jesień. Nie dość, że rozpoczyna się sezon na dynie, to jeszcze zupa wyjątkowo rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 500g dyni
  • 2 łyżki startego imbiru
  • Pół szklanki sok wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100g śmietanki kremówki
  • Bulion warzywny
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie umyj, osusz, obierz i usuń z niej pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż na nich starty imbir, a po chwili dodaj dynię. Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie mieszaj i smaż przez 5 minut.
  3. Wlej do garnka sok pomarańczowy oraz tyle bulionu, aby zakrywał on wszystkie warzywa.
  4. Gotuj całość pod przykryciem aż dynia będzie całkiem miękka, a nawet lekko rozgotowana.
  5. Dodaj do zupy śmietankę i zmiksuj wszystko za pomocą ręcznego blendera. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu, a jeśli za rzadka, to gotuj ją na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  6. Serwuj zupę w miseczkach i opcjonalnie udekoruj każdą porcję pestkami z dyni.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł