Canva

Krem ze szparagów — zupa, którą wszyscy będą się zajadać

Masz ochotę na smaczną, inną niż zwykle zupę? Koniecznie przygotuj krem ze szparagów! To niesamowicie pyszne danie, które można przyrządzić tylko wtedy, kiedy jest sezon na szparagi. Nie zwlekaj! Sprawdź, jak łatwo możesz ugotować tę wyjątkową, jedyną w swoim rodzaju zupę. Daj się rozgościć wiośnie w swojej kuchni.

Krem ze szparagów — siła tkwi w prostocie

Szparagi są na tyle wyraziste w smaku, że kiedy przygotowuje się z nich zupę, nie trzeba wielu składników.

Taką zupę można przygotować zarówno z białych, jak i z zielonych szparagów.

Obierki powstałe z białych szparagów (jeśli takie się użyje) oraz końcówki tych roślin, z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania wywaru.

Canva

Składniki potrzebne do przyrządzenia kremu ze szparagów

Zamiast bulionu można użyć zwykłej wody lub wywaru z obierek. Masło jest niezbędnym składnikiem.

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • 5 łyżek masła (można też użyć masła klarowanego)
  • 1,5 litra bulionu lub wody po gotowanych obierkach z białych szparagów
  • pieprz
  • sól
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki/ bazylia do dekoracji

Jak krok po kroku przyrządzić krem ze szparagów

Białe szparagi należy umyć, osuszyć oraz obrać i pozbawić twardych końcówek. Z obierek można ugotować wywar. Jeśli chce się oszczędzić czas, a w domu jest już gotowy bulion, można go z powodzeniem wykorzystać zamiast wywaru.

Cebulę trzeba posiekać, ziemniaki powinno się obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zarówno cebulę, jak i ziemniaki należy podsmażyć na rozgrzanym maśle. Następny krok to dodanie na patelnię szparagów i przypraw.

Po chwili powinno zalać się wszystko bulionem/ wywarem i gotować aż ziemniaki będą miękkie.

Śmietanę trzeba wymieszać z mąką następnie zmiksować ją z zupą na gładką masę. Krem można przetrzeć też przez sitko. Zupę udekorować natką pietruszki bądź bazylią.

Canva

Z czym serwować krem ze szparagów

Idealnie sprawdzą się ze świeżym bądź chrupkim pieczywem, najlepiej posmarowanym masłem czosnkowym. Można podać ją jako przystawkę bądź samodzielne danie.

Inny sposób zaserwowania tego kremu to podanie go z czipsami z bekonu.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł