Ziemniaki – właściwości, kalorie, witaminy. Czy ziemniaki są zdrowe?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ziemniaki – właściwości, kalorie, witaminy. Czy ziemniaki są zdrowe?

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? Jeśli jesteś na diecie i żalem patrzysz na resztę członków rodziny objadających się ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem to mamy dla Ciebie dobrą informację – nie tyje się od ziemniaków (czy od innych produktów) a od nadmiaru kalorii. Spokojnie możesz pozwolić sobie na ziemniaczany obiad, jeśli tylko mieści się on w Twoim deficycie kalorycznym. Czy ziemniaki są zdrowe? A i owszem! Dziś udowodnimy Ci, że naprawdę warto wprowadzić je do swojej diety.

Ziemniaki – właściwości zdrowotne

Dlaczego tak naprawdę warto jeść ziemniaki? Przede wszystkim z tego względu, że wbrew różnym teoriom, one wcale nie należą do tuczących produktów. To te wszystkie dodatki, typu podsmażony boczek, kiełbaska czy łyżki masła dodają im kaloryczności. Natomiast ziemniaki same w sobie są naprawdę lekkostrawne i nasz żołądek z łatwością je przyswaja.

W dodatku ziemniaki zawierają całą masę błonnika, co zapobiega zaparciom.

Ziemniaki poleca się osobom, które mają jakieś problemy z sercem, albo z nadciśnieniem.

Niestety są osoby, które powinny ograniczać je w swojej diecie. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z nerkami, lepiej trzymać się od nich z daleka. Do ograniczeń zmuszeni są również wszyscy  ci, którzy mają zbyt dużo potasu we krwi.

Witaminy i minerały zawarte w ziemniakach

Ziemniaki są naprawdę bogate w minerały i witaminy, co wchodzi w ich skład?

  • Ziemniaki to skarbnica potasu,
  • Jod,
  • Magnez,
  • Cynk,
  • Fosfor,
  • Miedź,
  • Mangan
  • Witamina A,
  • Beta-karoten,
  • Witaminy z grupy B,
  • Foliany,
  • Witaminy C

Gotowane ziemniaki – ile mają kalorii, jak długo je gotować?

W zależności od odmiany ziemniaków, należy je gotować odpowiednio długo. Trzeba też wziąć tutaj pod uwagę sposób, w jaki chcemy je podać.

Na początku warto zaznaczyć, że ziemniaki do gotowania należy odpowiednio przygotować. Młodych nie obieramy ze skórki, natomiast te starsze staramy się obrać w taki sposób, aby zrobić to jak najcieniej.

Zazwyczaj ziemniaki wystarczy gotować około 20 minut. Jeśli jednak chcesz zrobić z nich puree, gotuj je trochę dłużej.

Surowe ziemniaki mają 75 kalorii w 100 gramach, natomiast ugotowane 66 kalorii na 100 gram.

ziemniaki

Dania z ziemniaków

Z ziemniaków można przygotować dużo pysznych dań. W polskich domach zazwyczaj pojawiają się jako dodatek do mięs i sosów, ale można podawać je też w formie puree, zapiekanek ziemniaczanych, czy placków ziemniaczanych.

Dziś chcemy zainspirować Cię jeszcze jednym pomysłem na ziemniaczane danie.

Ziemniaczane łódeczki – co będzie potrzebne?

  • Kilka dużych ziemniaków do pieczenia
  • Pokrojony boczek
  • Cebula
  • Czerwona soczewica
  • Mozzarella

Ziemniaki dobrze szorujemy i gotujemy aż do miękkości (bez obierania skórki). Po ugotowaniu przekrajamy je na pół i wydrążamy z nich miąższ.

Ciecierzycę również gotujemy do miękkości.

Boczek i cebulkę podsmażamy na patelni.

Do wydrążonej miąższu ziemniaczanego dorzucamy boczek z cebulą oraz ugotowaną ciecierzycę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Napełniamy farszem wydrążone ziemniaki, a na wierzchu układamy plastry mozzarelli.

Tak przygotowanie danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

Smacznego!

 

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie