Canva.com
Ziemniaki – właściwości, kalorie, witaminy. Czy ziemniaki są zdrowe?
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? Jeśli jesteś na diecie i żalem patrzysz na resztę członków rodziny objadających się ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem to mamy dla Ciebie dobrą informację – nie tyje się od ziemniaków (czy od innych produktów) a od nadmiaru kalorii. Spokojnie możesz pozwolić sobie na ziemniaczany obiad, jeśli tylko mieści się on w Twoim deficycie kalorycznym. Czy ziemniaki są zdrowe? A i owszem! Dziś udowodnimy Ci, że naprawdę warto wprowadzić je do swojej diety.
Reklama
Ziemniaki – właściwości zdrowotne
Dlaczego tak naprawdę warto jeść ziemniaki? Przede wszystkim z tego względu, że wbrew różnym teoriom, one wcale nie należą do tuczących produktów. To te wszystkie dodatki, typu podsmażony boczek, kiełbaska czy łyżki masła dodają im kaloryczności. Natomiast ziemniaki same w sobie są naprawdę lekkostrawne i nasz żołądek z łatwością je przyswaja. W dodatku ziemniaki zawierają całą masę błonnika, co zapobiega zaparciom. Ziemniaki poleca się osobom, które mają jakieś problemy z sercem, albo z nadciśnieniem. Niestety są osoby, które powinny ograniczać je w swojej diecie. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z nerkami, lepiej trzymać się od nich z daleka. Do ograniczeń zmuszeni są również wszyscy ci, którzy mają zbyt dużo potasu we krwi.Witaminy i minerały zawarte w ziemniakach
Ziemniaki są naprawdę bogate w minerały i witaminy, co wchodzi w ich skład?- Ziemniaki to skarbnica potasu,
- Jod,
- Magnez,
- Cynk,
- Fosfor,
- Miedź,
- Mangan
- Witamina A,
- Beta-karoten,
- Witaminy z grupy B,
- Foliany,
- Witaminy C
Gotowane ziemniaki – ile mają kalorii, jak długo je gotować?
W zależności od odmiany ziemniaków, należy je gotować odpowiednio długo. Trzeba też wziąć tutaj pod uwagę sposób, w jaki chcemy je podać. Na początku warto zaznaczyć, że ziemniaki do gotowania należy odpowiednio przygotować. Młodych nie obieramy ze skórki, natomiast te starsze staramy się obrać w taki sposób, aby zrobić to jak najcieniej. Zazwyczaj ziemniaki wystarczy gotować około 20 minut.Reklama
Dania z ziemniaków
Z ziemniaków można przygotować dużo pysznych dań. W polskich domach zazwyczaj pojawiają się jako dodatek do mięs i sosów, ale można podawać je też w formie puree, zapiekanek ziemniaczanych, czy placków ziemniaczanych. Dziś chcemy zainspirować Cię jeszcze jednym pomysłem na ziemniaczane danie. Ziemniaczane łódeczki – co będzie potrzebne?- Kilka dużych ziemniaków do pieczenia
- Pokrojony boczek
- Cebula
- Czerwona soczewica
- Mozzarella
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tajemnice przechowywania ziemniaków - jak utrzymać ich świeżość?
Ziemniaki są niezwykle popularnym składnikiem wielu potraw, dlatego ważne jest, aby przechowywać je w odpowiedni sposób, aby zachowały świeżość i smak przez jak najdłuższy czas. Przygotujcie się na porcję praktycznych informacji i ciekawostek!
Co zrobić z gotowanych ziemniaków?
Po obiedzie często zostaje nam nadmiar gotowanych ziemniaków. Zamiast wyrzucać je, warto wykorzystać je do przygotowania pysznego obiadu. W tym artykule znajdziesz przepisy na proste dania oraz sprytny sposób na odświeżenie tych ugotowanych już warzyw. Zobacz, co zrobić z gotowanych ziemniaków i wypróbuj moje patenty!
Jak zrobić chipsy? W domu!
Czy istnieje coś lepszego niż chrupiące, złociste chipsy? Te pyszne przekąski są ulubionym dodatkiem do wielu dań i idealnie sprawdzają się na imprezach lub jako przekąska do filmu. Dlaczego więc nie spróbować zrobić swoich własnych, domowych chipsów? W tym artykule podpowiemy Ci, jak przygotować pyszne chipsy z piekarnika w prosty sposób.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl