Ziemniaki – właściwości, kalorie, witaminy. Czy ziemniaki są zdrowe?
Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? Jeśli jesteś na diecie i żalem patrzysz na resztę członków rodziny objadających się ziemniaczkami z masełkiem i koperkiem to mamy dla Ciebie dobrą informację – nie tyje się od ziemniaków (czy od innych produktów) a od nadmiaru kalorii. Spokojnie możesz pozwolić sobie na ziemniaczany obiad, jeśli tylko mieści się on w Twoim deficycie kalorycznym. Czy ziemniaki są zdrowe? A i owszem! Dziś udowodnimy Ci, że naprawdę warto wprowadzić je do swojej diety.
Reklama
Ziemniaki – właściwości zdrowotne
Dlaczego tak naprawdę warto jeść ziemniaki? Przede wszystkim z tego względu, że wbrew różnym teoriom, one wcale nie należą do tuczących produktów. To te wszystkie dodatki, typu podsmażony boczek, kiełbaska czy łyżki masła dodają im kaloryczności. Natomiast ziemniaki same w sobie są naprawdę lekkostrawne i nasz żołądek z łatwością je przyswaja. W dodatku ziemniaki zawierają całą masę błonnika, co zapobiega zaparciom. Ziemniaki poleca się osobom, które mają jakieś problemy z sercem, albo z nadciśnieniem. Niestety są osoby, które powinny ograniczać je w swojej diecie. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z nerkami, lepiej trzymać się od nich z daleka. Do ograniczeń zmuszeni są również wszyscy ci, którzy mają zbyt dużo potasu we krwi.Witaminy i minerały zawarte w ziemniakach
Ziemniaki są naprawdę bogate w minerały i witaminy, co wchodzi w ich skład?- Ziemniaki to skarbnica potasu,
- Jod,
- Magnez,
- Cynk,
- Fosfor,
- Miedź,
- Mangan
- Witamina A,
- Beta-karoten,
- Witaminy z grupy B,
- Foliany,
- Witaminy C
Gotowane ziemniaki – ile mają kalorii, jak długo je gotować?
W zależności od odmiany ziemniaków, należy je gotować odpowiednio długo. Trzeba też wziąć tutaj pod uwagę sposób, w jaki chcemy je podać. Na początku warto zaznaczyć, że ziemniaki do gotowania należy odpowiednio przygotować. Młodych nie obieramy ze skórki, natomiast te starsze staramy się obrać w taki sposób, aby zrobić to jak najcieniej. Zazwyczaj ziemniaki wystarczy gotować około 20 minut.Reklama
Dania z ziemniaków
Z ziemniaków można przygotować dużo pysznych dań. W polskich domach zazwyczaj pojawiają się jako dodatek do mięs i sosów, ale można podawać je też w formie puree, zapiekanek ziemniaczanych, czy placków ziemniaczanych. Dziś chcemy zainspirować Cię jeszcze jednym pomysłem na ziemniaczane danie. Ziemniaczane łódeczki – co będzie potrzebne?- Kilka dużych ziemniaków do pieczenia
- Pokrojony boczek
- Cebula
- Czerwona soczewica
- Mozzarella
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ziemniaki z grilla: z masłem pietruszkowym, faszerowane lub z boczkiem. W każdej postaci smakują wybornie!
Grillowane ziemniaki to wyjątkowe danie z rusztu, które co roku gości na naszym stole. Ziemniaki saute są doskonałym dodatkiem do grillowanych udek, karkówki, czy schabu. Jeśli jednak chcemy je zjeść jako danie, to warto wypróbować je z dodatkiem aromatycznego masła pietruszkowego, boczku lub z farszem w środku.
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki? Sprawdź 3 sposoby na wczorajsze ziemniaki!
Nie lubisz marnować jedzenia? Szukasz pomysłów jak wykorzystać produkty, których nie udało się zjeść od razu? Zobacz, co możesz wyczarować z ziemniaków. Przekonaj się jak smaczne i proste w przygotowaniu są to dania. Co więcej, robi się je bardzo szybko. Sprawdź koniecznie, jak je przygotować.
Włoska sałatka ziemniaczana - śródziemnomorska klasyka na talerzu
Coś dla wielbicieli ziemniaków i lekkiej kuchni znad Morza Śródziemnego! Pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka ziemniaczana prosto z Półwyspu Apenińskiego. Idealna jako przystawka, przekąska, a także danie obiadowe. Oto przepis na włoską sałatkę ziemniaczaną.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl