Kremowy sernik japoński. Najlepszy przepis z Tik Toka
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ważną rolę odegrają tutaj nie tylko najwyższej jakości składniki, ale również pyszne sezonowe owoce, dzięki którym możemy przygotować sernik w różnych odsłonach. Takie ciasto znakomicie prezentuje się także na stole.
Sernik japoński z poniższego przepisu przygotujemy z wykorzystaniem kremowego serka oraz soczystego musu malinowego. Taki mus najlepiej smakuje, jeżeli przygotujemy go ze świeżych owoców. Latem maliny możemy zerwać z krzaczka lub kupić od zaufanych dostawców. Jeżeli jednak nie mamy akurat takich możliwości, możemy również wykorzystać mrożone owoce.
Składniki na sernik japoński
- Do przygotowania dziesięciu porcji sernika będą nam potrzebne: 250 g kremowego serka, sześć jajek, cztery łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, dwie łyżeczki cukru, 50 g masła, 100 ml mleka, łyżka soku z cytryny oraz sól.
- Dodatkowo na mus malinowy wykorzystamy: 600 g malin, dwie torebki cukru wanilinowego oraz łyżeczkę soku z cytryny.
Wykonanie sernika japońskiego w domu
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tortownicę wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną.
- W miseczce łączymy serek z mlekiem i cukrem. Dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz oba rodzaje mąki. Białka ubijamy z odrobiną soli i łączymy z serową masą. Całość przekładamy do tortownicy. Wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, potem zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Studzimy.
- Przygotowujemy mus: do miski wsypujemy cukier wanilinowy, dodajemy maliny i sok z cytryny. Miksujemy całość, a następnie przecieramy przez sitko.
- Sernik podajemy z dodatkiem musu lub oblany musem i udekorowany świeżymi malinami. Smacznego!
Sernik z malinami to również ciasto bardzo orzeźwiające, które rewelacyjnie sprawdzi się szczególnie podczas wakacyjnych upałów, ale może również być dobrym wspomnieniem mijającego lata.